Tuinontwerp in het najaar laten maken? Jazeker!

Tuinontwerp in het najaar laten maken? Jazeker!

Wil je het volgende tuinseizoen van een nieuwe tuin genieten? Dan raden we je aan om in het najaar alvast een tuinontwerp te laten maken. In dit blog vertellen waarom dat verstandig is en delen we een aantal belangrijke aandachtspunten met je waarmee je rekening moet houden bij het laten maken van een tuinontwerp. Op die manier weet je of de hovenier die het ontwerp voor je gaat maken rekening houdt met alle belangrijke aspecten en dus vakbekwaam is.

Waarom een tuinontwerp in het najaar?

Hoveniersbedrijven hebben het al jarenlang erg druk in het tuinseizoen en ook in de maanden voordat het seizoen begint stromen de aanvragen vaak binnen. 

Als je op dat moment nog een tuinontwerp moet laten maken, kan het zomaar enkele weken duren voordat het ontwerp rond is en de tuinaanleg kan beginnen.

De kans is dus vrij groot dat je niet het gehele tuinseizoen van jouw nieuwe tuin kunt gaan genieten. En omdat dat voor de meeste mensen de belangrijkste reden is om hun tuin te vernieuwen, raden we je aan om het tuinontwerp in het najaar te laten maken.

Belangrijke aandachtspunten bij het laten maken van een tuinontwerp 

Hoewel veel hoveniersbedrijven de dienst aanbieden om een tuinontwerp te maken, betekent dat niet dat de kwaliteit altijd goed is. Daarom delen we een aantal belangrijke aandachtspunten die in het tuinontwerp moeten worden meegenomen. Zie het dus als een soort van check om te peilen of je met een vakkundige hovenier te maken hebt of dat je beter op zoek kunt gaan naar een ander hoveniersbedrijf.

Oké, dit zijn de aandachtspunten:

  • Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is voor alle gebruikers van de tuin. Dus ook bijvoorbeeld voor een hond om rond te rennen. Vergeet niet dat je op sommige dagen visite zult hebben waarmee je in de tuin wilt zitten als het lekker weer is. Het is dan vervelend als je op een klein terras op elkaar gepropt zit.
  • Zorg voor een mix van snelgroeiende en langzaam groeiende beplanting. Op die manier voorkom je dat er om de haverklap gesnoeid moet worden.
  • Zorg voor een mix van winterharde planten en seizoensplanten. Op die manier staat je tuin er niet alleen tijdens het tuinseizoen mooi bij, maar ook tijdens de herfst en de winter.
  • Tref voorzieningen voor de afvoer van regenwater. We hebben steeds vaker te maken met hevige regenval in Nederland. Daardoor is een effectieve afvoer van regenwater niet langer een luxe, maar een must. Het beste is om niet alleen een afvoersysteem mee te laten nemen in het tuinontwerp, maar ook om na te denken over het opvangen van regenwater zodat je het water tijdens droge periodes kunt hergebruiken om de planten water mee te geven.
  • Zorg voor voldoende schaduwrijke plekken. Naast hevige regenval hebben we ook steeds vaker te maken met extreme hitte. Dus zorg ervoor dat je voldoende schaduwrijke plekken in de tuin creëert. Dat kun je natuurlijk enerzijds doen door bijvoorbeeld een zonnescherm of een parasol te plaatsen. Maar je kunt het ook op een natuurlijke manier oplossen, bijvoorbeeld met een pergola die je met dichtgroeien, zodat er een natuurlijke zonwering ontstaat.

Wat kost het laten maken van een tuinontwerp?

De kosten lopen nogal uiteen, aangezien het ene hoveniersbedrijf een tuinontwerp op papier uittekent en het andere hoveniersbedrijf professionele 3D programma’s gebruikt. In dat laatste geval kun je een virtuele wandeling door je toekomstige tuin maken en ervaren of alles aan jouw wensen voldoet. Om je een indicatie te geven van de kosten, kun je rekening houden met een bedrag van tussen de €750,- en €1.000,- voor het laten maken van een tuinontwerp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *