toepassingen grind en zand

Toepassingen van grind en zand

Er zijn veel verschillende toepassingen te bedenken van grind en zand. Afhankelijk van de klus die je wilt klaren is er vaak wel een soort verkrijgbaar. De vraag is dan alleen nog hoeveel je nodig hebt. Grind en zand zijn vaak te koop in kleine zakken, maar om een grote klus eenvoudiger te kunnen voltooien is het ook mogelijk om grind en zand per kuub of in Big Bags te kopen. Een Big Bag is een grote zak van meestal een halve of een hele kubieke meter die volledig gevuld is met het soort grind of zand dat je graag wilt hebben.

Mogelijkheden met grind

Grind wordt gebruikt op veel verschillende manieren. Grind wordt gewonnen uit rivieren en zijn kleine steentjes die in de loop der tijd gevormd zijn door de rivier. In de bouw wordt grind voornamelijk gebruikt als onderdeel van beton. Beton bestaat vaak uit water, zand, een bindmiddel en grind om voor extra stevigheid te zorgen. Wil je grind gebruiken in de tuin dan spreekt men over siergrind. Dit zijn vaak kleurige steentjes die gebruikt kunnen worden voor het aanleggen van een oprit of een pad door de tuin. Het is ook mogelijk om te kiezen voor split. Dit zijn ook kleine steentjes die niet door een rivier, maar als restproduct vanuit steenwinning over blijven.

Gebruik van zand

Net als grind heeft zand ook verschillende toepassingen en veel verschillende soorten. Afhankelijk van de structuur en de vorm van het zand is het geschikt voor een bepaalde toepassing. Zo bestaat er straatzand dat perfect is voor het aanleggen van een stoep of een terras. Met speelzand worden vaak zandbakken gevuld zodat kinderen hier goed mee kunnen spelen. Net als grind is zand ook vaak een onderdeel van beton en wordt zand ook gebruikt in cement om mee te metselen. Als voegmiddel is voegzand ook uitermate geschikt.

Hoeveelheden

Het is afhankelijk van de klus die je gaat doen hoeveel zand of grind je nodig hebt. Meet daarom voordat je een bestelling doet goed op hoeveel kubieke meter je nodig hebt van het betreffende materiaal. Aan de hand van die gegevens kun je een bestelling plaatsen. Zorg er altijd voor dat je extra besteld zodat je een bepaald percentage als marge hebt. Is de klus klein? Dan kun je ervoor kiezen om het materiaal in zakken aan te schaffen. Voor een grotere klus kun je kiezen uit twee mogelijkheden. Je besteld een aantal kubieke meter en laat het zand of grind op één hoop leveren. Of je besteld Big Bags van een halve of een hele kubieke meter met zand of grind. Voordeel met een Big Bag is dat je het materiaal op één plek houdt zonder al teveel rommel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *