Tijd voor een tuinoverkapping

Tijd voor een tuinoverkapping

Het blijft in ons land altijd de vraag hoe de zomer zal verlopen. In ieder geval zal je het liefst zoveel mogelijk vrije tijd in de tuin doorbrengen. Dat kan ook tijdens minder mooie zomerdagen als je kiest voor een tuinoverkapping. Verder heb je dan ook nog beschutting op momenten dat de zon te veel kracht heeft. Een tuinoverkapping is er in veel soorten en maten. Dat is prettig, omdat je daarmee het karakter van je huis recht kan doen. Hieronder vind je een lijstje van tuinoverkappingen die momenteel veel worden gekocht.

1. Hout

Hout is het meest populaire materiaal voor een tuinoverkapping. Dat is logisch omdat dit natuurlijke materiaal goed te combineren is met de tuin of het terras. Bij de meeste woningen is een houten overkapping ook een mooie aanvulling op het huis. Bij een moderne woning is door de strakke lijnen hout niet altijd de juiste keuze. Een losstaande pergola in de tuin is dan altijd een optie. Hout kan en moet je beschermen en daardoor kan je iedere kleur kiezen. Hout vraagt om onderhoud.

2. Aluminium

Aluminium is zeer geschikt als materiaal voor een tuinoverkapping. Het is licht, sterk, kan goed tegen warmte en roest niet. Een dergelijke overkapping past erg goed bij de strakke lijnen van een moderne woning. Aluminium kan je ook goed combineren met hout en andere materialen. Het is bij aanschaf in het algemeen duurder dan bijvoorbeeld hout. Een groot voordeel is echter dat het onderhoudsarm is.

3. Glas

Glas in combinatie met hout of aluminium is een optie die je vrijwel overal kan toepassen. Gelaagd glas is bijzonder sterk en kan bijvoorbeeld een flinke sneeuwlaag verdragen. Glas is eenvoudig schoon te maken en blijft mooi. Als je hiervoor kiest, moet je wel iets regelen voor de warme dagen. Glas zorgt ervoor dat het onder deze tuinoverkapping als een broeikas kan voelen. Met bijvoorbeeld schaduwdoek kan je dat oplossen.

4. Polycarbonaat

Wist je dat polycarbonaat 250 keer zo sterk is als glas? Verder lijkt het daar veel op als je kiest voor heldere kunststof. Het is onderhoudsarm en kan overal mee worden gecombineerd. Polycarbonaat krast sneller dan glas en dat is zeker een nadeel. Daar staat tegenover dat je het in vele kleuren kan kopen. Hierdoor kan het ook betere bescherming bieden dan glas wat betreft de temperatuur onder de overkapping. Polycarbonaat is ook eenvoudig te combineren met andere materialen van hoge kwaliteit.

5. Schaduwdoek

Het is een optie die uit landen rond de Middellandse zee is overgewaaid. Met een schaduwdoek kan je een mooie tuinoverkapping realiseren. Je kan het doek combineren met bijvoorbeeld hout of aluminium. Deze overkapping is overigens niet geschikt voor het gehele jaar. Om te voorkomen dat er scheurtjes in het doek komen in de herfst of winter, moet je het doek dan binnen halen. Ook tegen een zomerstorm is het doek niet bestand. Het is echter wel een elegante oplossing en brengt de sfeer van de Riviera naar jouw tuin. Schaduwdoek is ook de goedkoopste optie voor een tuinoverkapping.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *