Hoe ga je bewust met verlichting om

Hoe ga je bewust met verlichting om?

Nu dat we met elkaar meer oog hebben voor het milieu en duurzaamheid in het algemeen willen we ook de verlichting eens tegen het spreekwoordelijke licht houden. Wat kun jij eraan doen om energie te besparen? Hoe ga je op een duurzame manier met jouw verlichting om? Je kunt op verschillende manieren aan de slag om te besparen op je maandelijkse energierekening. Je bent daarbij ook nog eens goed voor het milieu bezig. Bij elektroshop licht en techniek bieden ze enorm veel mogelijkheden om direct actie te ondernemen.

De gloeilamp vs. Led-verlichting

De techniek die een gloeilamp gebruikt om te branden is achterhaald en zo’n lamp gebruikt relatief veel stroom en heeft een gering rendement. Officieel mogen gloeilampen sinds 2013 zelfs niet meer in de Europese Unie worden geproduceerd of ingevoerd. Tegenwoordig wordt er veel gebruikt gemaakt van Led-verlichting. Dit soort lampen bestaat uit een aantal kleine licht emitterende diodes die theoretisch wel 50.000 uur kunnen branden. De traditionele gloeilamp heeft een levensduur van ongeveer 1000 uur. Er komt tijdens het branden van de led-verlichting bijna geen warmte vrij en de laatste nieuwe modellen zijn zonder problemen ook te dimmen zoals gloeilampen.

Bedenk ook dat…

… je niet alleen energie bespaart door nieuwe led-verlichting te gebruiken. Je kunt ook gebruik maken van speciale techniek om bepaalde lampen te dimmen of automatisch te bedienen. Door onder andere te kiezen voor een schakelaar waarmee buitenverlichting vanzelf aangaat als er iemand langsloopt bespaar je energie én geld. De lampen geven dus wel licht als je dat nodig hebt en gaan na een paar minuten gewoon weer uit. Bovendien vergroot het de veiligheid rondom je huis. Op het moment dat er ‘s avonds iemand jouw tuin in stapt gaat de verlichting branden.

… je binnenshuis bewuster met je verlichting om kunt gaan door alleen de verlichting te gebruiken die je nodig hebt. Om alle lampen in het huis te laten branden terwijl je in de woonkamer of slaapkamer bezig bent is natuurlijk een onnodige verspilling van energie. Met een dimmer op de schakelaar kun je het licht dat je wel aan hebt een flink stuk minder fel laten branden. Niet alleen bespaar je zo, je schept ook nog eens een bijzondere sfeer.

… een site zoals luminablog.nl je inzicht geeft over de vele producten die de verschillende aanbieders verkopen. Op deze website delen consumenten namelijk hun ervaringen over de online shops die verlichting en aanverwante artikelen verkopen.

Interieurtips om minder verlichting te gebruiken

Door gebruik te maken van de volgende suggesties zul je minder licht gebruiken omdat je beter gebruik maakt van het natuurlijke zonlicht. Hang bijvoorbeeld gordijnen voor de ramen die veel licht doorlaten. Op die manier maak je handig gebruik van het maximale uren buitenlicht. Ook kun je gebruik maken van spiegels op de plek waar de zon schijnt. Zo weerkaats je het zonlicht naar donkere plekken in een kamer. Welke lampenkappen heb jij in huis staan of hangen? Je zult snappen dat een kap met een donkere kleur minder licht doorlaat dan die met een lichtere kleur. Wat kleuren betreft geldt hetzelfde voor de wanden. Door veel donkere kleuren te gebruiken lijkt het vooral in de avond donkerder dan het is en zul je geneigd zijn sneller meer licht aan te doen.

We hopen dat er nu bij jou ook een lichtje gaat branden dat besparen helemaal niet zoveel moeite kost!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *