Zelf de vloer in je woning isoleren

Zelf de vloer in je woning isoleren

De vloer van een woning isoleren levert vaak best veel extra comfort op. Het zal minder tochten en de vloer zal minder koud aanvoelen. Hoe een vloer het beste kan worden geïsoleerd is afhankelijk van het materiaal van de vloer en van de staat van de kruipruimte. Voor een overzicht van de goedkoopste materialen voor vloerisolatie kun je terecht bij https://www.budgetisolatieshop.nl/. Op deze website is ook allerlei informatie te vinden over de wijze waarop de isolatiematerialen moeten worden toegepast. Alle informatie over het zelf isoleren van een vloer is hier dus te vinden.

Betonnen vloeren

Van betonnen vloeren is bekend dat die erg koud aan kunnen voelen. Er gaat door een niet geïsoleerde vloer naar schatting 15 procent aan energie verloren. Gelukkig kun je een betonnen vloer vrij eenvoudig zelf isoleren met behulp van EPS isolatie. In de volksmond staat dit materiaal ook bekend onder de naam Tempex of piepschuim. EPS heeft als eigenschap dat het goed bestand is tegen druk. Hoeveel druk er kan worden weerstaan staat in de productbeschrijving, maar je kunt het ook zien aan het getal dat achter de afkorting EPS wordt gezet. Typische waarden zijn EPS 100 en EPS 80.

EPS bij nieuwe vloeren

Als er nog een betonnen vloer moet worden gestort is het gebruikelijk om de EPS platen op de ondergrond voor het beton te leggen. De vloer wordt gestort en de EPS platen bevinden zich dan aan de onderzijde van het beton. Daar zijn ze het meest effectief. Als je een bestaande betonnen vloer hebt waar een kruipruimte onder zit, kunnen de EPS platen onderaan de vloer worden aangebracht. Daarvoor is een speciale lijm verkrijgbaar. Een voorwaarde om dit te kunnen doen is, dat de kruipruimte minimaal 50 cm hoog is en dat daar geen water in staat.

EPS op vloeren monteren

Als er geen mogelijkheid is om de EPS platen aan de onderzijde van een betonnen vloer te bevestigen, kunnen ze boven op het beton worden bevestigd. Een voorwaarde is, dat alle bestaande vloerbedekking wordt verwijderd. De EPS platen worden vervolgens op het beton gelijmd. Daarna moet er een harde laag op het EPS worden gelegd, en pas daarbovenop kan vloerbedekking worden gelegd. Het grootste nadeel van EPS boven op een betonnen vloer leggen is, dat de hele vloer een paar centimeter hoger wordt. Het gevolg is dat deuren aan de onderzijde opnieuw op maat moeten worden gemaakt.

Hoeveel wordt bespaard met EPS?

Vloerisolatie met EPS kan bij betonnen vloeren een aanzienlijke besparing opleveren op de energierekening. Hoe groot de besparing is, kan niet in algemene termen worden aangegeven. Er zijn te veel factoren die daarbij een rol spelen. Dat betreft onder andere de dikte van de benodigde platen, de noodzaak om onderaan de platen een dampremmende folie aan te brengen, de eventuele extra werkzaamheden die noodzakelijk zijn om tocht en vocht te weren, etc. Het is in elk geval zeker dát er energie wordt bespaard. Ook zorgt isolatie met EPS voor extra comfort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *