hoe huis isoleren

Verschillende manieren om het huis te isoleren

Het isoleren van een woning of ander gebouw heeft veel verschillende voordelen. De kachel hoeft dan minder hoog opgestookt te worden en je bespaart op de energierekening. Er zijn verschillende manieren waarop je het huis kunt isoleren. Dit kan onder andere via het dak, bij de ramen en door de muren van het huis te isoleren. Als je aan de slag wilt met het isoleren van de woning is het aan te raden om je hier goed in te verdiepen voordat je een keuze maakt voor het materiaal dat je wilt gebruiken. Er zijn verschillende manieren en verschillende soorten materialen die gebruikt worden voor het isoleren van een huis.

Voordelen van isolatie

In verschillende opzichten kan het isoleren van de woning voordelig zijn. Zoals gezegd is het niet nodig om de kachel hoog op te stoken in de winter omdat het huis beter warm wordt gehouden. Dit betekent andersom ook dat warmte in de zomer beter buiten wordt gehouden waardoor het huis op dat moment dan weer koeler is. Het gevolg van deze voordelen is dat de energierekening omlaag gaat en je zo dus kunt besparen. Dit is ook weer beter voor het milieu omdat er dan minder energie opgewekt hoeft te worden. Als een huis goed geïsoleerd is dan kan de woning een ander, beter, energielabel toegewezen krijgen. Dit is dan weer voordelig voor de waarde van het huis.

Hoe kun je isoleren?

Het isoleren van een huis kan op verschillende manieren. Door het dak te isoleren zorg je ervoor dat de warmte makkelijker in de woning blijft. Het is hierbij belangrijk dat gaten en kieren goed worden afgesloten zodat er geen energie kan ontsnappen. Met andere ramen kan er ook een hoop gedaan worden op het gebied van isoleren. Denk hierbij aan dubbele beglazing of HR++ glas dat een sterke isolerende werking heeft. De spouwmuren van de woning kunnen ook op verschillende manieren worden gevuld om een isolerende werking te creëren. Een ander voorbeeld is jaloezieën.

Materialen

Voor elke klus is er een andere materiaalsoort beschikbaar waarmee het huis geïsoleerd kan worden. Voor het isoleren van het dak kan er worden gekozen voor bijvoorbeeld glaswol, steenwol, schuim platen of PUR schuim. Elk van deze materialen heeft zo verschillende kwaliteiten en eigenschappen. Voor het isoleren van spouwmuren wordt er vaak gebruik gemaakt van steenwol, glaswol, isolatiekorrels of PUR schuim. Dit wordt in de spouw tussen de binnen en de buitenmuur gespoten zodat deze goed geïsoleerd raakt. Heb je een woning met een houten vloer en daaronder een kruipruimte? Dan kan de isolatie van deze kruipruimte ook veel energiebesparing opleveren. Doormiddel van schuim of isolatie platen die tegen de onderkant van de vloer worden geplaatst isoleer je het huis beter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *