metselstenen

Tips voor het bouwen met metselstenen

Wie voor het eerst gaat bouwen met metselstenen kan wel wat advies gebruiken. Wat heb je bijvoorbeeld allemaal nodig aan materiaal en welke gereedschappen kun je gebruiken voor het metselen van een perfecte muur?

In dit artikel krijg je een aantal tips die goed van pas kunnen komen bij het bouwen met metselstenen. Hiermee zorg je voor het gewenste resultaat en kun je met plezier aan de slag. Het is eerst belangrijk om een plan te maken, dan de benodigdheden te bepalen, inkopen te doen en vervolgens aan de slag gaan met het bouwen van een muur.

Plan maken

Voordat je begint met het inkopen van materialen moet je een duidelijk plan hebben. Wat is de functie van de muur. Moet het een buitenmuur zijn, een muur in huis, wordt het een muur die straks niet meer zichtbaar is of iets anders. Dit is belangrijk bij het bepalen van de materialen die je straks gaat inkopen. Een niet zichtbare muur hoeft niet van de mooiste stenen gebouwd te worden bijvoorbeeld. Zorg er ook voor dat je precies hebt opgemeten wat de afmetingen van de muur worden. Aan de hand van deze informatie kun je berekenen hoeveel materialen je nodig hebt.

Materialen

Je weet nu wat je nodig hebt en wat je precies wilt metselen. Tijd om materialen in te slaan. Voor het bouwen van een muur met metselstenen heb je natuurlijk metselstenen nodig. Om de stenen op elkaar te kunnen metselen heb je metselmortel nodig. Dit kun je bereiden in een metselkuip met een betonmixer. Zorg voor een metselkoord waarmee je de perfecte lijn kunt aanhouden en maak gebruik van een waterpas. Met een troffel kan de mortel worden aangebracht en kun je gebruik maken van het koord en de waterpas om de stenen perfect te plaatsen.

Aan de slag!

Voordat je begint is het aan te raden om de metselstenen een dag eerder met water te besprenkelen. Als de stenen vooraf vochtig zijn gemaakt dan zal de metselmortel beter hechten en zal jouw muur een stuk steviger worden. Zorg voor profielen waarbinnen je de muur wilt metselen. Deze profielen moeten perfect geplaatst worden zodat je de muur daarbinnen ook perfect kunt maken. Span het metselkoord en maak de mortel klaar in de metselkuip. Hiervoor kun je gebruik maken van een betonmixer. Als dit klaar is breng je met de troffel de mortel aan en kun je de metselstenen gaan plaatsen. Voor een uitgebreid stappenplan kun je hier kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *