We worden steeds meer gestimuleerd door de overheid om duurzamer om te gaan met het milieu. Zo ontvangen we toeslagen als we overgaan op een aardgasloze toekomst en worden andere innovatieve zelfvoorzienende oplossingen voor energie op wekken gestimuleerd. Duurzaam wonen is in! Wat veel mensen vergeten is dat duurzaam wonen al begint bij de bouw van een woning. Er zijn anno 2018 zelfs gemeentes die sommige nieuwbouwprojecten stil leggen als deze niet duurzaam genoeg gebouwd worden. Er wordt tegenwoordig zelfs al geprobeerd om nieuwbouwwoningen te voorzien van een warmtepomp in plaats van de oude en vertrouwde cv-ketel. De veranderingen kennen we inmiddels maar duurzaam bouwen… wat houdt dat eigenlijk in? Is jouw woning duurzaam verbouwd en betaal je elke maand toch nog te veel aan je energierekening? Maak dan gebruik van energie vergelijken bij Independer, dit is een energievergelijkingstool die altijd de beste deal voor jou uitzoekt. Zo betaal je nooit teveel.
Tips voor duurzaam bouwen
Veel mensen weten niet precies wat duurzaam bouwen eigenlijk precies inhoudt. Daardoor is het ook moeilijk om dit door te voeren in een eigen verbouwing of om te controleren of de woning die je koopt ook daadwerkelijk duurzaam gebouwd is. Wil je zeker weten dat de woning die je op het oog hebt duurzaam gebouwd is? Vraag dit dan aan de makelaar. Wil je zelf duurzaam bouwen? Dan heb je zeker wat aan de volgende tips:
- Bij de materiaalkeuze van de verbouwing wordt er gedacht aan recyclebaar materiaal. Mocht het gebouw ooit gesloopt worden is het dan mogelijk om bepaalde gedeeltes en materialen te hergebruiken.
- Bij een nieuwbouwwoning wordt er regelmatig gedacht aan manieren om zelf energie op te wekken, zoals een warmtepomp of zonnepanelen. Dit hoeft natuurlijk niet te betekenen dat een woning die hier niet over beschikt ook direct niet duurzaam verbouwd is, maar dit is zeker iets om op te letten. Wil je in de toekomst zelf zonnepanelen laten plaatsen? Advies bij zonnepanelen zoeken is dan een goede eerste stap. Zo weet je precies wat je te wachten staat en voorkom je verrassingen.
- Er worden maatregelen toegepast die leiden tot energiebesparing. Een lager energieverbruik geeft een duurzaam effect voor het milieu. Denk bijvoorbeeld aan een goede isolatie van de woning.
- Wil je tijdens de verbouwing een aantal dingen van de woning slopen? Bekijk dan eerst of er andere mogelijkheden zijn en of het eventueel mogelijk is om materialen van de sloop te hergebruiken.
Duurzaam laten bouwen
Ondanks dat we allemaal bekend zijn met de risico’s voor het milieu als we op deze voet blijven doorgaan, blijft het toch lastig om dit probleem zelf aan te pakken. Niet omdat hier geen tijd of aandacht voor is, mar simpelweg omdat de kennis ontbreekt. Gelukkig zijn er tegenwoordig enorm veel vakmensen die zich gespecialiseerd hebben in duurzame verbouwingen. Zij weten niet alleen het beste hoe je een woning duurzaam kunt maken, maar kunnen je vaak ook nog eens helpen bij een aantal makkelijke en energiebesparende tips. Goed voor de wereld en goed voor je portemmonee. Dat voelt pas echt fijn!