De hoogste temperaturen in Nederland

De hoogste temperaturen in Nederland

Valt je het jou ook op dat de zomers langer duren en warmer zijn dan vroeger? Dat het ‘s nachts zo warm kan zijn dat slapen moeilijk is? Lees over de beste luchtkoelers volgens Energieinbeeld.nl. In deze blog aandacht over de voor- en nadelen van een luchtkoeler t.o.v. airconditioning. De hoogste temperaturen in Nederland zijn momentopnames. Iedere zomer kan er een record verbroken worden, en de nieuwe hoogste temperatuur kan op een andere plek zijn. Anderzijds is er een kans dat Gilze-Rijen nog decennialang het record kan behouden omdat het daar een uitzonderlijke situatie was.

De beste luchtkoeler

Het verschil tussen de airconditioning en luchtkoeler is online makkelijk te vinden. Een airco heeft echt een koelsysteem en een thermostaat, maar beter is het om de technische specificaties los te laten en over te gaan op de inhoud. In de praktijk is een luchtkoeler bijzonder energiezuinig en geluidsarm vergeleken bij een airco. Het is dus ideaal voor de slaapkamer, en voor de meeste gaat het daarom. Zogeheten ‘plaknachten’ gaat ten koste van de focus en vitaliteit in de dag, de slaapkamer koelen is daardoor noodzaak. Het ligt voor de hand dat de beste luchtkoeler volgens Energieinbeeld.nl heel sterk naar dat energiezuinige en geluidsarme model trekt. Bij de specificaties staat ook nog hoeveel vierkante meter het kan koelen, maar dat zit soms anders.

Een goed geïsoleerde woning is belangrijker dan ooit

Als je leest over de hoogste temperaturen in Nederland, dan zal iedereen begrijpen dat we zulke temperaturen buiten de deur proberen te houden. Je kan ‘s ochtends vroeg luchten, maar daarna de ramen en deuren gesloten te houden, om hitte liever niet door de gevel en de ramen naar binnen laten komen. Omdat het warmte werende HR ++ glas duur is hebben velen de voorkeur voor een rolluik voor het slaapkamerraam. Je kan dan efficiënt verduisteren, en het houdt de warmte goed tegen. Dit is wel de crux om een luchtkoeler voordelig te laten functioneren. Als je ‘s ochtends ontwaakt even het slaapkamerraam open om te luchten, maar zodra de warmte komt het raam sluiten, evenals het rolluik. Vanuit die insteek is iedere luchtkoeler krachtig genoeg om een goed klimaat te verkrijgen. Ook werkt de koeler dan het meest energiezuinig. Een bijkomstigheid is dat je dan ook de luchtkoeler kan verplaatsen. Als de slaapkamer koel kan houden, dan hoeft het apparaat daar alleen maar ‘s avonds en ‘s nachts te staan. Op de dag kun je de luchtkoeler bij de thuiswerkplek installeren.

Het filtersysteem kan wel een gemis zijn

Een airco heeft een ingenieus filtersysteem. Als je de specificaties gaat lezen van de airconditioning die een heel kantoorgebouw koel kan houden, dan is dat onvoorstelbaar hoeveel het doet met luchtzuivering. Dat de luchtschachten vol met virussen zitten waardoor al het personeel in het hele kantoorgebouw tegelijk verkouden raakt is een fabel, want het is gewoon perfect. Een luchtkoeler van nog geen honderd euro kan de lucht niet zo zuiveren. Een mobiele airco van rond de driehonderd euro doet dat al beter. In Nederland gaat hitte altijd tegelijk met zomersmog, de filters houden veel tegen van wat je niet in je longen wil krijgen. Het is echt een overweging, een voordelige luchtkoeler of een duurdere airco met goede filters?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *