Waar moet je op letten voordat je een nieuwe vloer gaat leggen

Waar moet je op letten voordat je een nieuwe vloer gaat leggen?

Een nieuwe vloer kan wonderen doen voor een woning. Als de huidige vloer versleten is en niet meer bij het interieur past, is het tijd om het eens over een geheel andere boeg te gooien. Kies je voor een pvc, laminaat-, tapijt-, of misschien zelfs wel een houten vloer? Mogelijkheden genoeg. Leuk, een zoektocht naar de perfecte vloer. Maar eenmaal gekozen, ben je natuurlijk nog niet klaar. Deze moet ook nog gelegd worden. En er moet nog een hoop gedaan worden voordat deze geplaatst kan worden.

Benieuwd waar je op moet letten voordat je een nieuwe vloer gaat leggen? Lees dan snel verder en laat je inspireren.

De oude vloer verwijderen

Logischerwijs moet eerst de oude vloer verwijderd worden. Hoe moeilijk dat is, hangt volkomen van het type vloer af. Als je op dit moment over een kliklaminaat beschikt, dan zal het verwijderen een eenvoudig klusje zijn. Meestal iets wat je in een uurtje wel geklaard hebt. Dit kun je dan ook gemakkelijk zelf doen en je zult meestal geen onnodige bij de ondervloer veroorzaken.

Beschik je echter over een verlijmde parketvloer? Dan neemt deze klus een stuk meer tijd in beslag. In dit geval kun je al een hoop tijd besparen door een specialist in vloerverwijdering in te schakelen. Deze beschikt over precies het juiste gereedschap om de klus snel en efficiënt te klaren.

Ondervloer egaliseren

De vloer egaliseren is één van de belangrijkste voorwaarden om het beste resultaat te behalen. Je kunt niet verwachten dat jouw vloer er straks prima uitziet als je geen aandacht aan de ondervloer hebt geschonken. Dat klinkt misschien een beetje gek. Van die ondervloer zie je toch niets? Waarom zou je hier dan extra geld, tijd en moeite in steken?

Als je dit denkt, dan heb je het goed mis. De kwaliteit van de ondervloer bepaalt namelijk voor een groot deel de uitstraling van de complete vloer. Als je geen effen ondervloer hebt, bestaat zelfs de kans dat je nieuwe vloer veel minder lang mee zal gaan. Door extra te investeren in een goede ondervloer, bespaar je dus op de lange termijn veel geld en geniet je langer van een mooie vloer.

Wacht nog even met leggen

Is de oude vloer verwijderd en de ondervloer gereed? Dan jeuken je handen waarschijnlijk om aan de slag te gaan. Toch is het in de meeste gevallen verstandiger om nog heel even te wachten. Dit ligt ook aan het type vloer dat je gaat leggen.

Stel, je wilt een houten vloer gaan plaatsen. Dan is het belangrijk dat deze eerst even kan acclimatiseren in de nieuwe omgeving. Hout is een natuurproduct. Het zet uit en krimpt bij temperatuurverschillen. Als jij direct begint met leggen, kan de vloer extreem gaan werken. Hierdoor kunnen er lelijke bollingen ontstaan. Wacht daarom nog heel even. Minimaal 24 uur. Zo kan het hout eerst acclimatiseren voordat het daadwerkelijk gelegd wordt. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *