Tips om jouw laminaatvloer in topconditie te houden

Tips om jouw laminaatvloer in topconditie te houden

Steeds meer mensen kiezen tegenwoordig voor laminaat. Dat is ook niet zo gek, want laminaat beschikt over talloze voordelen voor de gebruiker. Het is niet alleen een relatief voordelige vloerbedekking, maar ook nog eens ontzettend sfeervol. Bovendien is de techniek tegenwoordig zo ver vooruit dat laminaatvloeren niet meer van echt hout te onderscheiden zijn. Daarnaast vragen ze ook nog eens om weinig onderhoud. Dit betekent echter niet dat je van een onderhoudsvrije vloer kunt genieten. Want laten we jou direct uit die droom helpen: onderhoudsvrij bestaat niet! Iedere vloersoort heeft enig onderhoud nodig om in topconditie te blijven. Natuurlijk zal de ene vloer wel om meer onderhoud vragen dan de ander.

Schaf jij binnenkort een nieuwe laminaatvloer aan en wil je de levensduur zoveel mogelijk verlengen? In dit artikel geven een aantal tips om de vloer zo lang mogelijk in topconditie te houden!

Zo voorkom je krassen

Een veelgehoord probleem bij laminaatvloeren is dat er snel krassen ontstaan. Dit komt voornamelijk doordat de toplaag van de vloer erg glad is en daardoor sneller butsen en krassen laat zien. Alhoewel dit wel per vloersoort verschilt. Bij een vloer met een druk dessin zullen krassen minder snel opvallen. Daarnaast bestaan er ook veel kwaliteitsverschillen, waardoor de ene vloer sneller krast dan de andere.

Bij het onderhoud van jouw nieuwe laminaatvloer is het dan ook heel belangrijk om krassen zoveel mogelijk te voorkomen. Dit doe je eenvoudig door de poten van jouw meubels een extra beschermlaagje te geven. Hier kun je goedkope viltdopjes voor gebruiken. Hiermee voorkom je eenvoudig dat de meubels krassen maken op jouw nieuwe vloer.

Zorg er tevens voor dat vuil zoveel mogelijk buitenshuis blijft. Vooral zand kan enorm veel schade op een laminaatvloer veroorzaken. Investeer daarom in een goede deurmat en motiveer je gezin en bezoekers om hun schoenen bij de voordeur uit te trekken. Zo houd je de vloer langer mooi.

krassen-laminaat

Bestand tegen iedere vlek

Het grootste voordeel van een laminaatvloer is dat deze tegen vrijwel iedere vlek bestand is. Of je nu een glas wijn hebt omgestoten of er een plasje olie op de grond terecht is gekomen, de vlek is binnen een handomdraai schoongemaakt. Hiervoor maak je simpelweg gebruik van een licht vochtige doek. Een reinigingsmiddel is zelden nodig en wordt zelfs afgeraden.

Wanneer er toch een hardnekkige vlek is ontstaan, adviseren wij om een speciaal reinigingsmiddel voor laminaatvloeren aan te schaffen. Een kwalitatieve leverancier van laminaatvloeren zoals Laminaatenparket.nl kunnen jou adviseren welk reinigingsmiddel geschikt is. Deze producten zijn speciaal geschikt voor het onderhouden van laminaatvloeren en kunnen de toplaag daardoor niet onnodig beschadigen. Let goed op dat je de vloer nooit met standaard reinigingsproducten zoals zeep, boenwas of ‘polish’ schoonmaakt. Deze kunnen de vloer enorm beschadigen, waardoor je de levensduur juist verkort en de uitstraling veel minder mooi zal zijn. Daarnaast zijn niet alle laminaatvloeren even goed bestand tegen vocht. Zorg er daarom voor dat je iedere doek en dweil goed uitwringt, alvorens je hiermee de schoonmaakklus aangrijpt. Zo voorkom je dat de vloer gaat werken en zal deze veel langer mooi blijven. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *