Raamdecoratie opmeten? Hier moet je aan denken!

Raamdecoratie opmeten? Hier moet je aan denken!

Toe aan nieuwe raambekleding? Dan heb je vast al het enorme aanbod online bekeken. Wie dacht dat het uitzoeken van nieuwe raambekleding zo gedaan is, heeft het goed mis. Het vinden van de juiste raambekleding kan namelijk een flinke klus zijn, waar je zo een paar uur of zelfs dagen mee bezig bent. Wanneer je dan eindelijk de juiste raamdecoratie bij ilumio gevonden hebt, is het ook nog belangrijk dat je de juiste maten doorgeeft. En daar start het volgende probleem. Want hoe meet je je ramen op de juiste manier op? Hoe weet je zeker dat de raambekleding straks uitstekend past en hoe voorkom je cruciale meetfoutjes? In dit artikel geven we enkele handige tips.

In de dag of op de dag meten?

Allereerst is het belangrijk om onderscheid te maken tussen in of op de dag meten. Laten we dit eerst even verduidelijken. Want wat is nu precies het verschil?

We spreken van in de dag meten wanneer de raamdecoratie tussen twee muren of kozijnen wordt geplaatst. Hierbij zullen er eigenlijk ook altijd plafondsteunen worden geleverd om de raambekleding aan op te hangen. Bij het meten van de breedte is het belangrijk om de breedte bovenin, middenin en onderin van de kozijnen te meten. Noteer altijd de kleinst gemeten breedtemaat en trek hier nog ongeveer 1 centimeter van af. De hoogtemaat meet je door vanaf de plaats van de montagesteun tot de vloer of de vensterbank te meten. Noteer hierbij de kleinst gemeten hoogtemaat. Bij de hoogtemaat is het niet nodig om nog iets af te trekken of op te tellen.

Er is sprake van op de dag meten wanneer de raamdecoratie op de muur of het raam wordt geplaatst. Bij het meten van de breedtemaat is het eerst belangrijk om te bepalen hoeveel van het zichtbare deel je wilt bedekken. Het is sowieso belangrijk om het glasgedeelte te bedekken uit praktisch oogpunt. Meet hierbij boven- midden- en onderin en houd altijd de grootste gemeten maat aan. Bij de hoogtemaat meet je weer vanaf de bovenkant van de montagesteun tot de grond of de vensterbank. In de meeste gevallen is de bestelmaat ook direct de gewenste maat inclusief het ophangsysteem, maar controleer dit nog wel even bij de leverancier waarbij je het bestelt.

Laten meten

Je kunt er ook voor kiezen om de ramen op te laten meten door professionals. Dit heeft verschillende voordelen. Allereerst is dit vaak een gratis service die leveranciers van raambekleding bieden. Het is daarom alleen maar handig om hier ook gebruik van te maken. Als je er toch voor moet betalen, kan het alsnog slim zijn om het door deze professionals op te laten meten. Zo weet je immers zeker dat de maten kloppen en kan je – indien er onverhoopt toch iets misgaat – altijd rekenen op garantie van hun service. De kans is dan ook klein dat je gordijn straks niet mooi hangt. Als het toch verkeerd gemeten is, zijn die kosten meestal ook voor de rekening van de leverancier. Wel een prettige gedachte!

Wil je eigenlijk niemand laten komen, maar heb je wel behoefte aan een aantal antwoorden? Neem dan gewoon contact op met de klantenservice waar je de raambekleding wilt bestellen. Zij kunnen je doorgaans gewoon telefonisch van dienst zijn indien dat nodig is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *