Maak je huis sfeervol met de juiste raamdecoratie

Maak je huis sfeervol met de juiste raamdecoratie

Heb je net een nieuw huis gekocht of ga je verhuizen? Dan is het tijd om na te denken over hoe je je huis kunt gaan inrichten. Hierbij komt veel kijken; van meubels, kasten, een eetkamertafel, accessoires tot keuze voor vloer, plinten en kleur op de muren. Verlichting en raamdecoratie is iets wat je vaak pas als laatste aanschaft. Dit doe je pas als je er even woont en een idee hebt wat voor soort lichtbron fijn zou kunnen zijn of welke raamdecoratie mooi zou kunnen passen. Raamdecoratie is er in vele soorten en maten. Elke vorm van raamdecoratie is weer anders en geeft de woning een eigen sfeer. Wat voor raamdecoratie past bij jouw huis?

Vouwgordijnen voor een landelijk interieur

Vouwgordijnen zijn perfect voor een landelijk interieur. Ze geven de woning een knusse uitstraling en zijn in veel verschillende soorten stoffen te verkrijgen. Linnen is een veelgebruikt materiaal voor vouwgordijnen, maar je kunt ze ook in fluweel, katoen of een ander materiaal kopen. Het voordeel van vouwgordijnen is dat je deze zelf kunt samenstellen en dat ze op maakt gemaakt zijn. Daarnaast zijn ze ook handig te onderhouden. Zo kun je vouwgordijnen van polyester gemakkelijk van het ophangsysteem afhalen en gewoon uitwassen. Voor andere materialen geldt vaak ook dat je ze kunt wassen, maar let dan wel op de was instructies. Hierna kun je de vouwgordijnen strijken en weer terug op het systeem hangen. Vouwgordijnen zijn dus niet alleen makkelijk om fris en schoon te houden, ook geven ze jouw woning een knus en warm gevoel. Naast vouwgordijnen heb je ook plissé gordijnen, deze werken op dezelfde manier als vouwgordijnen, maar is gemaakt van plissé, een dun soort papier. Het voordeel is dat deze ook vaak licht doorlaten en ze in veel verschillende kleuren beschikbaar zijn.

Houten jaloezieën

Houten jaloezieën oftewel lamellen zijn een veel gebruikte raamdecoratie en sfeervol. Je hebt horizontale en verticale lamellen, waarbij de horizontale lamellen het meest gebruikt worden. Het voordeel is dat je jaloezieën zelf kunt bedienen en het licht kunt regelen door op elk moment van de dag de lamellen te kantelen naar de gewenste stand. Zo heb jij op elk moment de sfeer in je woning zelf in de hand. Je kunt houten jaloezieën in verschillende soorten houttinten kiezen. Doordat er hout wordt gebruikt heb je meteen al een warme uitstraling in je huis. Naast houten jaloezieën heb je ook plastic jaloezieën. Heb je een beperkter budget, dan kun je deze aanschaffen. Een nadeel is wel dat op deze veel stof komt te liggen en dat ze lastiger schoon te houden zijn.

Gordijnen in je huis

Daarnaast kun je natuurlijk ook kiezen voor overgordijnen. Deze gordijnen kun je zelf over de vouwgordijnen of houten jaloezieën heen hangen voor extra sfeer. Gordijnen heb je ook in vele soorten en maten. Je kunt kiezen voor kant en klare gordijnen die in een aantal standaard maten beschikbaar zijn of gordijnen die je op maat laat maken. Daarnaast kun je ook kiezen op welke manier je ze ophangt, aan een roede, een rails of met ringen. Van donkere gordijnen tot lichte gordijnen waardoor je ook nog naar buiten kunt kijken, alles is mogelijk en je kunt kiezen wat het beste bij je huis past. Wil je liever geen gordijnen maar vind je kale ramen ook zo saai? Dan kun je ook kiezen om aan weerszijden een baan te hangen, voor het zicht en de sfeer in huis heb je gordijnen terwijl jij lekker naar buiten kan blijven kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *