Koopwoningen zijn voor de meeste starters onbetaalbaar geworden. Je moet echt goede tweeverdieners zijn om een huis te kunnen kopen. Zelfs dan is het niet altijd even eenvoudig. Natuurlijk kom je er vrijwel nooit onder uit om een hypotheek af te sluiten. Bijna niemand heeft het geld voor een woning gewoon op de bank staan, zeker starters niet. Toch dekt een hypotheek lang niet alle kosten. Wat dacht je van de verbouwingen die verricht moeten worden? De aankoop van meubels en accessoires? Er komt veel meer kijken bij de aankoop van een eerste huis dan alleen het afsluiten van een hypotheek. Geld lenen of niet? Dat is de vraag waar veel mensen mee zitten. Is het wel verstandig om geld te lenen? Creëer je dan geen dubbele kosten? In dit artikel geven we je alle informatie die je nodig hebt om deze beslissing te maken.
Geld lenen voor een verbouwing
Eindelijk is het gelukt om een woning te kopen. Jullie zijn dolenthousiast en kunnen niet wachten om deze stap te maken. Dan blijkt dat er echter nog een heleboel verbouwd moet worden. Een noodzakelijke verbouwing, eentje die ervoor zorgt dat jullie comfortabel kunnen leven. Wanneer de financiën echter niet toereikend genoeg zijn, kan je voor een groot dilemma komen te staan. Kies je voor lenen of is dit toch geen slimme keuze?
Bepaal eerst wat je precies wilt bereiken met de verbouwing. Zal de woning drastisch veranderd worden, waardoor het wooncomfort stijgt en de waarde van het huis vermeerderd? Dan is geld lenen altijd een slimme keuze. Geld lenen voor verbouwingen die op de lange termijn geld opleveren is nooit slecht. Als je echter geld leent voor een apparaat die met de jaren in waarde afneemt, kunnen we dit alleen maar afraden. Dan kost lenen alleen maar geld.
Besparen op de lening?
Geld lenen kost geld. Met dit zinnetje zijn we allemaal bekend. Toch kan je deze kosten wel zoveel mogelijk drukken. Wij zetten een aantal handige en besparende tips voor jou op een rijtje:
- Vergelijk verschillende kredietverstrekkers. Er bestaan geen vaste voorwaarden of rentepercentages. Kredietverstrekkers kunnen deze naar eigen inzicht invullen. Hierdoor ontstaan er grote verschillen. Kies daarom nooit voor de eerste kredietverstrekker die je tegen komt, maar vergelijk! Door te vergelijken, kan je honderden euro’s per jaar besparen!
- Leen geld bij familie of vrienden. Dit is niet altijd een verstandige keuze, maar kan in sommige gevallen de uitkomst bieden. Wanneer familie of vrienden bereidt zijn om jouw geld te lenen, kan je dit vaak onder veel zachtere voorwaarden regelen. Bedenk wel dat de tussenkomst van geld in een familiaire- of vriendschappelijke relatie een belangrijke rol kan spelen. Vraag jezelf daarom altijd af of je hier goed aan doet.
- Kies voor een lening met een korte looptijd. Je betaalt uiteraard maandelijks een minder hoog tarief als je kiest voor een lening met een lange looptijd, maar dit betekent wel dat je er langer over doet en dus meer rente betaald. Indien mogelijk is een lening met een korte looptijd daarom ook altijd aan te raden.