4 redenen om polycarbonaat te gebruiken

4 redenen om polycarbonaat te gebruiken

Polycarbonaat wordt tegenwoordig steeds vaker gebruikt in de bouw. Hoewel dit materiaal al heel wat jaren bestaat, is deze eigenlijk pas écht in opkomst sinds enkele jaren. Laten we bij het begin beginnen. Polycarbonaat werd namelijk al voor het eerst ontdekt rond 1900 door een Duitse onderzoeker. Deze deed er vervolgens ruim dertig jaar over om commerciële toepassingen te vinden voor het materiaal. Zonder succes. Pas in 1970 kwamen mensen tot de ontdekking dat er ook doorzichtig polycarbonaat kon worden gemaakt. Dit materiaal zou een zeer goed alternatief kunnen zijn voor traditioneel glaswerk. En zo begon de reis naar de populariteit die polycarbonaat platen inmiddels gewonnen hebben.

Ben jij benieuwd waarom polycarbonaat platen tegenwoordig steeds vaker worden gebruikt in de bouw? Hier zijn 4 redenen om zelf de voordelen te ontdekken!

1.    Veel sterker dan traditioneel glas

Glaswerk kan natuurlijk voor heel veel verschillende toepassingen worden gebruikt, maar dat is niet altijd even praktisch. Je kunt bijvoorbeeld niet gewoon glas in een veiligheidsbril of de cockpit van een vliegtuig gebruiken. Glas beschadigd heel snel en voordat je het weet levert dit ontzettend gevaarlijke situaties op. Daarom wordt er in dergelijke gevallen vaak gekozen voor plexiglas. Maar wist je polycarbonaat ook prima te gebruiken is voor toepassingen waar gewoon glaswerk te zwak is? Sterker nog: polycarbonaat is tot maar liefst 250 keer zo sterk dan gewoon glas. Dit houdt in dat een polycarbonaat plaat eigenlijk zo goed als onbreekbaar is. Dat kan in veel situaties de veiligheid enorm verbeteren.

2.    Makkelijk te bewerken

Nog een groot voordeel van polycarbonaat is dat het zeer gemakkelijk te bewerken is. Het is in veel gevallen zelfs mogelijk om dunne polycarbonaat platen op te rollen en zo eenvoudig te snijden. Hierdoor is het voor vrijwel iedere doe-het-zelver goed mogelijk om het polycarbonaat zelf te bewerken en zo voor de juiste toepassingen in te zetten. Je hoeft niet ontzettend veel verstand te hebben van klussen om dit zelf uit te kunnen voeren. Polycarbonaat is dan ook niet alleen een handig product voor in de bouw, maar ook voor de handige doe-het-zelvers onder ons.

3.    Brandvertragend

Wist je dat polycarbonaat ook nog eens de brandveiligheid kunnen verhogen? Het smelten van polycarbonaat duurt namelijk best wel lang. Hierbij moet het glaswerk gedurende een zeer langere periode worden blootgesteld aan een warmtebron. Pas vanaf circa 180 graden gaat polycarbonaat daadwerkelijk vorm verliezen. Bij zeer lage temperaturen zullen de platen zelfdovend werken. Hierdoor is de kans dat een brand snel om zich heen grijpt veel kleiner.

4.    Laag gewicht

Polycarbonaat weegt ongeveer half zo zwaar als traditionele glassoorten. Hierdoor zijn ze buitengewoon geschikt voor toepassingen waarbij er goed rekening moet worden gehouden met het gewicht. Dit zie je bijvoorbeeld bij winkelpuien of bushaltes. Wanneer het gewicht té hoog zou zijn, dan kan het glas makkelijker naar beneden komen. Met alle gevolgen van dien. Op plekken waar gewichtsbesparing een grote rol speelt, mogen polycarbonaat platen dan ook zeker niet meer ontbreken. Bovendien zijn ze hierdoor ook nog eens veel gemakkelijker om mee te werken. Het scheelt immers weer gewicht om te verslepen tijdens het klussen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *