Veilig werken op hoogte

Veilig werken op hoogte: welke materialen heeft u nodig?

Wanneer er op hoogte gewerkt moet worden, is het erg belangrijk om aan de veiligheid te denken. Er moet natuurlijk voorkomen worden dat men valt of dat de stellage omvalt. Ook de arbowet heeft daaraan gedacht en daarom zijn er veel eisen die gesteld worden aan materialen waarmee op hoogte gewerkt wordt. Maar welke materialen kunt u nu het beste gebruiken wanneer u op hoogte gaat werken? In dit artikel vertellen we u er meer over.

Een rolsteiger of kamersteiger

De meest veilige materialen om mee op hoogte te werken, zijn rolsteigers en kamersteigers. Deze zijn stabiel en moeten op een bepaalde manier opgebouwd worden, zodat het valgevaar erg klein is. Zo mag er pas een platform opgebouwd worden wanneer er ook al leuningen aanwezig zijn. Zo is de kans dat de opbouwer van de steiger afvalt, erg klein. Ook moet bij bepaalde hoogtes en windsnelheden de steiger extra vergrendeld en gestabiliseerd worden, zodat deze niet om kan vallen. Moet er binnen op hoogte gewerkt worden? Dan kiest u voor een kamersteiger. Kamersteigers zijn namelijk speciaal gemaakt voor binnengebruik en zijn minder hoog dan rolsteigers, maar wel breder. Dat betekent echter niet dat kamersteigers niet buiten gebruikt kunnen worden en rolsteigers niet binnen, maar dan moet er wel voldaan worden aan alle voorschriften op het gebied van opbouw en veiligheid. Wilt u graag werken met een kamersteiger of rolsteiger, dan kunt u deze gemakkelijk online bestellen op Rolsteiger.net.

Ladders of trappen

Werken op een ladder of trap is altijd instabieler en onveiliger dan werken op een rolsteiger of kamersteiger. Echter kan het soms niet anders, bijvoorbeeld wanneer de ruimte te klein is of de ondergrond niet gelijk is. Dan kunt u het beste kiezen voor een ladder of een trap. Daarnaast zijn er ook zeker wat voordelen aan het gebruik van een trap of ladder. Deze is natuurlijk zo uitgeklapt, wat u heel wat tijd bespaart. Als u kiest voor een trap of ladder die ook kan staan zonder dat deze tegen een muur aan moet staan, maar waarbij het ook mogelijk is om deze tegen een muur aan te zetten, dan kan deze heel flexibel gebruikt worden. Kies bijvoorbeeld voor een bordestrap als u ook graag wat ruimte heeft om uw gereedschap kwijt te kunnen.

Andere materialen om de veiligheid te waarborgen

Natuurlijk kunt u ook andere materialen gebruiken om de veiligheid te waarborgen wanneer er op hoogte gewerkt wordt. Zo is het verstandig dat iedereen vast zit wanneer er op grote hoogte gewerkt wordt. Mocht men dan vallen, dan zitten ze toch nog gezekerd. Een helm en schoenen met stalen neuzen zijn natuurlijk een must.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *