heftruk still

Veilig werken met een heftruck

Wanneer je werkt met bouwmaterialen is het gebruik van een heftruck bijna onvermijdelijk. Toch zien we nog steeds veel te vaak dat er onveilige situaties ontstaan door onwetendheid bij het personeel. Zij weten niet goed hoe ze om moeten gaan met de heftruck en maken daardoor levensgevaarlijke fouten. Met iedere machine moet zorgvuldig worden omgesprongen. Wanneer dit niet gebeurt, zijn de risico’s voor de werkgever. Zij kunnen een hoge boete verwachten als veiligheidsmaatregelen niet worden nageleefd. Na het huren van een heftruck van Still is het dan ook van essentieel belang dat het personeel weet hoe ze hiermee om moeten gaan. Daarom geven wij enkele tips voor veilig werken met een heftruck op de werkvloer.

Draag zorg voor de juiste opleiding

Alleen werknemers die bevoegd zijn om met een heftruck te rijden, mogen deze ook daadwerkelijk in gebruik nemen. Wanneer er een ongelukkige situatie ontstaat door het werk van een ongediplomeerde werknemer, kunnen de gevolgen groot zijn. Dan spreken we niet alleen over het financiële plaatje, maar ook voor de veiligheid van de werknemer zelf. Daarom is het belangrijk om als werkgever de juiste opleidingen en certificaten aan te bieden. Hou goed bij welke personeelsleden bevoegd zijn om met en heftruck te rijden, zodat er geen foutjes in de planning gemaakt kunnen worden.

Controleer de heftruck

Ook bij incidenteel gebruik is het belangrijk om de heftruck vooraf te inspecteren. Dit geldt ook bij gehuurde heftrucks. Mankementen of technische storingen kunnen altijd voorkomen. Daarbij maakt de leeftijd of het veelvuldige gebruik van de heftruck geen verschil. Voordat de werkzaamheden van start gaan is het belangrijk dat de machine gecontroleerd wordt. Ook moet de leidinggevende op de hoogte gesteld worden als er problemen zijn. Hij is immers verantwoordelijk voor de veiligheid op de werkplaats. Als er problemen zijn opgetreden, mag de machine niet gebruikt worden tot na de reparatie. 

Snelheid

Bedien de heftruck altijd binnen de aangewezen maximum snelheid. Dit maximum mag nooit overschreden worden. Daarnaast is het belangrijk om plotseling stoppen, draaien of keren zoveel mogelijk te voorkomen. Een heftruck kan niet gemakkelijk van koers veranderen. Neem gas terug als je een bocht wilt nemen. Als je een te scherpe bocht met een te hoge snelheid wilt nemen, is de kans groot dat de heftruck omslaat.

Veilige lading

Het laden van de heftruck is een vak apart. Dit moet nooit overhaastig gedaan worden. Allereerst moet de lading goed worden vastgezet. Hierbij is het belangrijk dat de ladingen stabiel op een pallet of skid zijn geplaatst. Gebruik indien nodig touwen of spanbanden om de ladingen stevig vast te zetten. Tijdens het verplaatsen van de ladingen is het belangrijk dat er continu goed op de omstanders wordt gelet.

Daarnaast moeten de ladingen op de juiste manier worden verdeeld. Hef daarom nooit met één vork en zorg ervoor dat allebei de vorken evenredig zijn belast. Let tevens op de kwaliteit van de pallets of skids. Deze moeten niet alleen geschikt zijn voor het gewicht van de lading, maar mogen ook geen beschadigingen met zich mee dragen. Veilig werken met een heftruck is enkel mogelijk als de juiste materialen en kennis worden ingezet. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *