Veilig klussen voor dummies

Veilig klussen voor dummies

Overal om je heen hoor je verhalen van vrienden die aan het verbouwen zijn, in de buurt hoor je geboor en gezaag en bij alle bouwmarkten staan rijen. In deze corona periode lijkt het wel alsof iedereen er een nieuwe hobby bij heeft: klussen! Het is natuurlijk ook niet zo gek als je de hele dag thuis zit dat je wat veranderingen aan je huis wil maken. Echter gebeuren er ook veel ongelukjes thuis door deze nieuwe hobby. Veel mensen weten namelijk niet hoe ze veilig klussen, daarom staan er in dit artikel een aantal tips. De meeste ongelukjes thuis zijn namelijk gewoon te voorkomen als je weet wat je doet.

Een opgeruimde werkplek

Dit klinkt heel cliché maar alles valt of staat met een opgeruimde werkplek. Een werkplek die opgeruimd is is namelijk vele malen veiliger dan een werkplek dit dat niet is. Zo kun je bijvoorbeeld vallen over rondslingerend gereedschap maar ook kan dit gereedschap op jou vallen. Naast het feit dat een opgeruimde werkplek veiliger is, verhoogt het ook de productiviteit omdat je waarschijnlijk minder vaak naar gereedschap of materiaal aan het zoeken bent (omdat het op een vaste plek ligt). 

Klussen en elektriciteit

Ook dit ligt vrij voor de hand maar veel mensen vergeten deze tip nogal eens: schakel voordat je gaat klussen aan de elektriciteit eerst de spanning er af door de hoofd- of groepsschakelaar om te zetten. Haal eventuele zekeringen er voor alle zekerheid uit en noteer waar wat zat. Ook is het handig om speciaal elektriciteits gereedschap te gebruiken, welke goed geïsoleerd zijn en alleen met droge handen te werken. Vergeet ook zeker niet om schoenen met goed geïsoleerde zolen te dragen. En mocht je het zelf te moeilijk vinden of er niet uit komen, schakel een gespecialiseerd bedrijf in! Om een goed elektriciteitsbedrijf te vinden is het aan te raden om eerst de reviews en ervaringen van andere mensen over de bedrijven te lezen. 

Werken met ladders, steigers en ander klim materieel

Als je een ladder of steiger gaat gebruiken voor het klussen is het belangrijk om altijd met beide voeten op een trap of ladder te blijven staan en om ervoor te zorgen dat de ondergrond van de ladder stevig is. Leun ook vooral niet voorover of opzij maar verplaats de ladder als je even niet goed bij een bepaalde plaats kunt komen. Laat ook vooral geen gereedschap of materiaal op je ladder of steiger liggen, dit kan namelijk naar beneden vallen bij verplaatsing. Gebruik ook nooit een stoel of kruk om het plafond met moeite te bereiken, dit is vragen om problemen (dit geldt ook voor vensterbanken of radiators). 

Met deze basis tips kom je waarschijnlijk al een heel eind als het gaat om veilig klussen maar wees ook nooit bang om om hulp te vragen. Twee weten vaak meer dan één en het gaat vaak ook veiliger als er twee (of meer) paar ogen meekijken. Mocht het helemaal niet lukken, schakel dan altijd een gespecialiseerd bedrijf in, hiermee kunnen de meeste ongelukken voorkomen worden. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *