Huis zelf schilderen

Huis zelf schilderen? 5 tips om te schilderen als een echte pro!

Of je nu alle muren in of buitenshuis een likje verf wilt geven of simpelweg op zoek bent naar een mooie kleur verf om de woonkamer een make-over te geven, een goede schilderklus begint altijd bij de juiste voorbereiding. Dit betekent niet alleen dat je van goed gereedschap gebruik maakt, maar ook dat je uiteraard de juiste verf voor de door jou desbetreffende klus kiest. De beste top 10 verf 2021 kan jou gelukkig helpen bij het vinden van de juiste muurverf. En vergis je niet, ook schilderen is lastiger dan je denkt. Gelukkig is het niet geheel onmogelijk om net zo te schilderen als een professionele schilder. Hier zijn 5 tips waarmee jij leert te schilderen als een echte pro!

1. kies je de juiste verf

Het kiezen van de juiste verf is geen makkelijke klus. Online en in de winkels vind je een enorm breed aanbod. Er is werkelijk waar verf voor vrijwel iedere ondergrond. Van de kozijnen tot aan de muren in huis. Van een leuk kleurtje tot een simpele strakke, witte look. Voor het beste resultaat is het belangrijk om kwaliteitsverf te gebruiken. Gelukkig verschijnen er ieder jaar weer onderzoekjes waaruit blijkt welke verf het beste uit de test is gekomen. Zo zie je in één oogopslag welke verf het meest geschikt is. Wanneer je kiest voor kwaliteitsverf, weet je zeker dat het resultaat naar wens zal zijn.

Kom je er echt niet uit? Neem dan (telefonisch) contact op met een winkel. Deze kan op basis van jouw persoonlijke wensen, budget en de ondergrond wellicht precies vertellen welke verf je nodig hebt. De juiste materialen en gereedschap is immers het begin naar succes.

2.         Goede kwasten

Bezuinig zeker niet op het juiste gereedschap om jouw verfklus uit te voeren. Goede kwasten zijn van essentieel belang voor een mooi en strak resultaat. Bezuinig hier zeker niet op, want ze zijn voor een groot deel verantwoordelijk voor het eindresultaat. Kies je voor goedkopere kwasten of kwasten die eigenlijk niet voor de klus zijn geschikt, dan loop je het risico dat er haren of oneffenheden op de muur zullen verschijnen.

3.         Grondverf

Voordat je de definitieve verf op de muur aan kunt brengen, is het in de meeste gevallen ook verstandig om voorstrijk of grondverf aan te brengen. Dit doe je bijvoorbeeld wanneer de muur een zeer krachtige zuigende werking heeft, maar ook bij nieuwbouwwoningen of als er al een relatief felle of donkere kleur op de muur zit. Ook wanden met hardnekkige vocht- en nicotineplekken moeten altijd eerst voorbehandeld worden voor het beste resultaat.

4.         Laat de verf niet in aanraking komen met vuil of stof

Tijdens het klussen kan er nog wel eens wat vuil en stof in de lucht dwarrelen. Zeker wanneer je vlak daarvoor nog geschuurd hebt. Dit kan echter de verf zeer negatief beïnvloeden. Daarom is het belangrijk om het blik pas te openen wanneer alle andere klussen gestaakt zijn. Wip het blik rustig open en controleer deze op vuil of stof. Is er toch iets van vuil in het blik terecht gekomen? Zeef de verf dan eerst met een lakzeef of een stukje panty. Zo kun je alle viezigheid eenvoudig verwijderen. Vervolgens vang je de gezeefde verf op in een steriel bakje, waarna het verven kan beginnen. 

5.         Verven maar!

Nu is het éindelijk tijd om aan de slag te gaan. Nadat je via Populairproduct.nl alvast had uitgezocht welke verf het meest geschikt was, wil je natuurlijk wel dat het eindresultaat ook geheel naar wens zal zijn. Daarom is het belangrijk om met enkele dingen rekening te houden.

Doop de kwast bijvoorbeeld nooit verder dan helft in het midden van de bus. Schilder vervolgens altijd van boven naar beneden en verdeel de verf van links naar rechts. Let op: bij deuren is dit andersom. Hierbij schilder je juist altijd weer van beneden naar boven.

Hoeveel lagen je nodig hebt is volledig afhankelijk van de ondergrond. Wanneer deze al goed voorbehandeld is, dan zijn twee a drie lagen meestal al voldoende.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *