gereedschap

Het meest verkochte gereedschap van 2020

Je kan natuurlijk een ‘mannetje’ inschakelen om voor jou die ene rotklus in huis te doen, maar waarschijnlijk bespaar je veel geld als je het zelf doet. Om uberhaupt zelf te kunnen klussen, heb je natuurlijk het juiste gereedschap nodig. In dit artikel sommen we een aantal essentïele tools op die je nodig hebt om elke klus tot een goed einde te brengen.

Accuboormachine

Deze machine wordt gebruikt voor het schroeven en het boren van kleine gaten. Een accuboormachine is breed inzetbaar en te gebruiken voor diverse klussen. Er zijn veel verschillen tussen deze boormachines. De motor van de boormachine bepaalt het vermogen. Hoe groter deze is, hoe zwaarder de boormachine is. Bij zwaar boorwerk kan een boormachine met een lichte motor oververhit geraken. Naast verschillen in motoren zijn er ook verschillen in accus. Hierbij geldt de regel hoe zwaarder de klus, hoe hoger het voltage van de boormachine moet zijn. Uiteraard is een boormachine met een hoger voltage ook geschikt voor lichte klussen. Let bij de aanschaf of een boormachine test dus op het voltage van de accu. Gebruik je je boormachine met regelmaat voor langdurige klussen, kies dan voor een boormachine met een hoog Ah (Ampère/uur). Kortom wil je een zo veelzijdig mogelijke accuboormachine kies dan voor een hoog voltage en een hoog Ah, zo zit je altijd goed voor kleine en grote klussen. Natuurlijk kun je altijd een extra accu aanschaffen zodat je door kan klussen wanneer de eerste accu leeg is.

Zaagmachines

Een zaagmachine is onmisbaar in het gereedschapsarsenaal van iedere klusser. Er zijn verschillende soorten zaagmachines. We bespreken de meest verkochte varianten zoals de decoupeerzaag, de handcirkelzaag en de tafelcirkelzaag.

Decoupeerzaag

decoupeerzaag

De decoupeerzaag is eigenlijk een gemotoriseerde figuurzaag. Deze zaag heeft een kort smal blad waardoor je gemakkelijk vormen uit plaatmateriaal kunt uitsnijden. Doordat je met een decoupeerzaag gemakkelijk van mes kan wisselen, is het een zeer veelzijdige machine. Door simpel het mes te wisselen, kan je zagen door hout of metaal. Naast het uitsnijden van figuren is een decoupeerzaak ook ideaal om rechte sneden mee te maken. Als je dit van plan bent, is het handig om een geleider te gebruiken en deze vast te klemmen op het plaatmateriaal dat je wil snijden. Je kan je dan met de zaag langs de geleider verplaatsen en een rechte lijn uitsnijden. Een cirkelzaag is beter geschikt om recht te zagen en het zagen door dikker materiaal zoals balken of dik plaatmateriaal.

Handcirkelzaag

Een handcirkelzaag is een must have voor het maken van lange rechte zaagsneden in plaatmateriaal of balken. Veel handcirkelzagen worden geleverd met een geleide-rail. Deze garandeert perfecte zaagsneden in plaatmateriaal of balken. Sommige cirkelzagen zijn verstelbaar, zodat je ook onder een hoek kan zagen. Handcirkelzagen bestaan op accu of op netstroom. Meestal zijn de netstroom cirkelzagen sterker en dus geschikt voor hardere materialen. Het nadeel hiervan is dat ze minder handzaam en mobiel zijn dan de accu variant. Voor de accu variant gelden dezelfde regels als bij de accuboormachines: hoe hoger het voltage en amperage van de accu, hoe beter de accucirkelzaag geschikt is voor hardere materialen en zwaardere zaagklussen.

Zaagtafel

Bij een zaagtafel steekt het cirkelzaagblad onderaan uit het werkblad. Het grote voordeel is dat je het materiaal tegen de zaag duwt, in plaats van de zaag door het materiaal. De planken of panelen die je wilt zagen, rusten hierbij stevig op het werkblad, zodat je gecontroleerd en nauwkeurig kan werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *