accuboormachine

Een accuboormachine: hoe werkt dat eigenlijk?

Vrijwel iedereen heeft wel een accuboormachine in huis liggen. Ondanks dat het gebruik van een Makita accuboormachine helemaal niet zo moeilijk hoeft te zijn, is het voor veel mensen toch nog een stapje te ver in het gebruik ervan. In principe heeft een accuboormachines twee duidelijke functies: hij kan schroeven en boren. Klinkt simpel zou je zeggen, toch? Misschien wel, maar er zijn toch nog een aantal fouten die je als beginner kunt maken. Zo is het gebruik van de juiste bitjes en de instelling van de versnelling en koppel van essentieel belang voor het perfecte resultaat. Begint je hoofd al te duizelen? Geen zorgen! In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe jij een professional wordt in het gebruik van een accuboormachine.

Hoe bedien je een accuboormachine?

Als je een accuboormachine op de juiste manier gebruikt kun je tevens de levensduur van dit gereedschap verlengen. Genoeg redenen dus om dit klusje onder de knie te krijgen. Als we kijken naar de bediening van de accuboormachine, zien we al snel dat dit niet erg lastig te noemen is. Het is een beetje te vergelijken met een gewone schroefmachine. Doormiddel van een duwknopje kun je gemakkelijk de draairichting veranderen en met een knop in de grip bedien je de machine zelf. Uiteraard moet de accuboormachine dan wel al goed afgesteld zijn en dat is het moeilijkste gedeelte van de klus. Tip: gebruik je zelf nooit een accuboormachine, maar heb je wel wat aan deze tips? Gebruik ze dan om door te geven! Nog geen cadeau voor je vriend, vader of man? Geef dan een accuboormachine, een idealer mannen cadeau bestaat er niet en we durven erom te wedden dat ze het geweldig zullen vinden. En met jouw tips zal het gebruik ervan ook vast en zeker goed komen!

accuboormachine makita

De versnelling en de koppel instellen

Allereerst is het belangrijk om de versnelling en de koppel in te stellen. Niet alleen voor het beste resultaat, maar ook om je accuboormachine in een goede staat te houden. De versnelling instellen gaat heel gemakkelijk. Bij de meeste boormachines heb je twee versnellingen. Je gebruikt altijd de eerste om te schroeven en de tweede om te boren. Het instellen van de koppel is iets lastiger en is afhankelijk van meerdere factoren. Zo moet je letten op het materiaal waar je in gaat boren en de diameter van de boor. Het is belangrijk om in elk geval enkele stelregels te onthouden:

  • Gebruik een hogere koppel bij een kleine boordiameter, zo zorg je ervoor dat de accuboormachine sneller boort.
  • Als je in hard materiaal wilt boren is het belangrijk dat dit zo traag mogelijk gaat, hiervoor gebruik je dan ook een lagere koppel.

Zorg ervoor dat je altijd onthoudt dat je bij snel boren minder zicht hebt op wat je doet. Hierdoor is je werk minder nauwkeurig. Bij schroeven is het altijd belangrijk dat je de koppel vrij laag houdt, zodat je meer kracht kunt geven.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *