De moderne waterpas

De moderne waterpas

De waterpas is al enige jaren oud, volgens historici is de waterpas rond 1660 uitgevonden door een Fransman. De waterpas was in die tijd ook wel bekend als de timmermanswaterpas. De waterpas is door de jaren heen natuurlijk flink gemoderniseerd. De waterpas bestaat momenteel vaak uit een horizontale libel en twee verticale libellen aan zijkanten van het profiel.

De laatste jaren zijn ook steeds meer ‘moderne’ vormen van de waterpas verkrijgbaar. Lees in dit artikel meer over de verschillende soorten waterpassen.

Bijzondere vormen van de waterpas

De ‘standaard’ waterpas heb je waarschijnlijk weleens gebruikt; bijvoorbeeld bij het ophangen van een schilderij of misschien gebruik je hem wel dagelijks voor je werk. Hoewel deze waterpas prima zijn werk doet en bijna onmisbaar is voor een professional of serieuze doe-het-zelver, bestaan er tegenwoordig ook waterpassen in alle soorten en maten.

De waterpas met magneten is ideaal wanneer je veel met ijzeren materialen werkt, en de waterpas dus niet steeds verschuift. Of de compacte versie van een waterpas, voor als je hem altijd op ‘zak’ wilt hebben tijdens je als professional.

Bekijk hieronder de waterpassen met een bijzondere of speciale functie.

  • De Paalwaterpas wordt gebruikt om palen te plaatsen in de grond. Met de paalwaterpas kan eenvoudig worden uitgemeten of de palen recht staan. Dit wordt voornamelijk gebruikt bij het plaatsen van (dwars)balken.
  • De lijnwaterpas wordt gebruikt om langs een horizontale gespannen lijn te bepalen of deze exact horizontaal is. De lijnwaterpas is hetzelfde als een traditionele waterpas maar dan met twee kleine haakjes eraan zodat deze bevestigd kan worden aan de lijn.
  • De slangwaterpas wordt gebruikt voor bepalen van de ‘waterpas’ op lange afstanden. Deze waterpas bestaat uit een lange slang met twee glaasjes aan beide uiteinden. De slang wordt gevuld met water waarnaar de waterpas kan worden afgelezen.

Bovenstaande speciale waterpassen vindt je online of in de vestigingen van Toolstation.

De digitale waterpas

Sinds een aantal jaar is er ook een ‘digitale versie van de waterpas verkrijgbaar. Deze waterpas kent veel voordelen tegenover de standaard optie. Lees hieronder een korte opsomming van de voordelen.

  • Nauwkeurigheid.

De digitale of elektronische waterpas is zeer nauwkeurig dankzij het elektronische schermpje waarop de graden worden getoond. Deze nauwkeurigheid van deze waterpas ligt vaak op 0,1° graden. Je kunt met de digitale optie dus veel preciezer afmeten wanneer iets waterpas is.

  • Opslag.

De waterpas kan daarnaast de getallen opslaan, zodat je deze later terug kan vinden. Het opschrijven (en kwijtraken) van de nummers op papier is dus verleden tijd. Daarnaast is het mogelijk om berekening te maken.

  • Flipdisplay.

Het draaien van je hoofd in onmogelijke hoeken is verleden tijd met het draaiende display. Het digitale display van de waterpas draait 360° mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *