onderhoud werktuigen bouw

4 tips voor goed onderhoud van de werktuigen op de bouw

Om storingen te voorkomen en het werktempo te verhogen is het van belang dat alle werktuigen op de bouwplaats optimaal werken. Zeker wanneer het tijdelijk wat rustiger is in de bouw kun je deze tijd aangrijpen om alle machines goed te onderhouden. Je kunt hier beter op een rustig moment wat extra aandacht aan besteden. Zo weet je zeker dat alle werktuigen in optimale conditie zijn als de drukte weer losbarst.

Maar hoe zorg je ervoor dat deze goed onderhouden worden? Is smeermiddelen via Olieonline.nl kopen echt een slim idee en waar moet je dan aan denken? En hoe voorkom je dat het onderhoud er uiteindelijk weer bij in gaat schieten? Met alle gevolgen van dien? Wij zetten 4 tips voor je op een rijtje!

1.    Maak een onderhoudsplan

Om te voorkomen dat het onderhoud vergeten wordt, is het verstandig om een onderhoudsplan op te stellen. Dit kost even wat extra tijd en moeite, maar zal het uiteindelijk zeker waard zijn.

Vraag of je superieur of een andere vaste werknemer om even met je mee te kijken. Zo weet je zeker dat je niets vergeet. Breng vervolgens alle werktuigen en gereedschap op de bouw in kaart. Noteer achter ieder werktuig welk onderhoud deze nodig heeft en of er mogelijke problemen zijn. Vervolgens kan afgetekend worden of er onderhoud is gepleegd en wanneer.

Hang dit schema op een duidelijk zichtbare plek en zorg ervoor dat iedere werknemer eens in de zoveel tijd de machines en gereedschappen controleert. Dit kan enorm veel kosten op de lange termijn besparen. Liever nu hydrauliek olie bij olieonline.nl aanschaffen dan straks je hydraulische systemen stuk te zien gaan. Even wat extra tijd investeren, zo heb je later geen spijt achteraf! 

2.    Lees de instructieboekjes

Bij iedere professionele machine, werktuig of gereedschap ontvang je een instructieboekje. Doorgaans besteden mensen weinig tijd om deze ook daadwerkelijk te lezen. Zeker wanneer je vaker met een soortgelijke machine gewerkt hebt. Toch is het wel belangrijk om enkele belangrijke zaken door te nemen. Zo geeft de fabrikant bijvoorbeeld aan welke smeermiddelen er gebruikt kunnen worden, hoe vaak de motorolie bij Olieonline.nl vervangen moet worden, enzovoorts.

Bij iedere machine ontvang je een instructieboekje waarin deze informatie is opgenomen. Het is echt noodzakelijk om deze eerst door te nemen, zodat je zeker weet dat je geen noodzakelijke dingen vergeet.

3.    Voer preventief onderhoud uit


Vaak zien we dat werknemers op de bouwplaats pas reageren wanneer een machine daadwerkelijk mankementen begint te vertonen. Hoewel dit soms de beste oplossing lijkt, kun je enorm veel geld besparen door juist voldoende preventief onderhoud uit te voeren. Als je kleine problemen niet snel genoeg opmerkt kan dit catastrofale gevolgen hebben.

Vergelijk het maar eens met een airconditioning systeem in het pand. Wanneer de compressor olie en het koudemiddel opraken, zal de airco droog blijven werken. Dit kan ervoor zorgen dat de airconditioning niet meer gebruikt kan worden. Uiteindelijk zal deze geheel vervangen moeten worden. Iets wat tot een enorme kostenpost kan leiden. Ditzelfde geldt ook voor alle machines op de bouw. Het is daarom noodzakelijk om preventief op te treden. Zo bespaar je op de lange termijn hoge kosten.

4.    Werk zorgvuldig

Naast het onderhouden van de machines en werktuigen op de bouwplaats is het tevens belangrijk om zelf ook nauwkeuriger te werken. Zorg ervoor dat de gereedschappen en andere hulpmiddelen op de juiste manier gebruikt worden. Deze machines behoren immers tot het arbeidskapitaal van het bedrijf. Het zou zonde zijn als deze door onzorgvuldig gebruik beschadigd raken. Door bewuster te werken belast je de accu of de motor minder en gaan bewegende onderdelen veel langer mee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *