Welke aanhanger onderdelen moet je regelmatig controleren?

Er zijn natuurlijk aanhanger onderdelen die na enige tijd toe zijn aan vervanging. Maar het is niet altijd duidelijk welke aanhanger onderdelen dit nou zijn. Daarnaast weet men vaak ook niet hoe dit deze aanhanger onderdelen gecontroleerd moet worden. Na het lezen van deze blog weet u precies welke aanhanger onderdelen aan vervanging toe zijn!

Hoe kan ik zien dat mijn banden aan vervanging toe zijn?

Bij de meeste ongelukken met de aanhanger, die komen door aanhanger onderdelen, is de oorzaak vaak kapotte banden, dit heeft vaak verschillende oorzaken. Vaak zitten er beschadigingen aan de binnenkant van de band. Kijk dus erg goed naar de onregelmatigheden van de band. 

Er zijn daarnaast nog een aantal punten die je in de gaten moet houden bij het controleren van de banden: de bandenspanning, de bandenspanning (minimaal 1,6 mm), droogtescheuren, slijtageplekken en deuken (door lang stilstaan).

Op aanhangwagendirect.nl worden complete aanhanger wielen verkocht. Dus zijn de banden reeds door de leverancier al op de velg gelegd. Dit zijn dezelfde banden die worden gebruikt door de fabrikanten voor de aanhanger. 

Wat moet ik controleren bij het nalopen van de remmen?

Bij geremde aanhangers zijn de remmen erg onderhoudsgevoelig. Omdat er geen jaarlijkse controle verplicht is, gebeurt het helaas vaak dat de remmen niet goed werken. Wat kunt u hier nu zelf aan doen? U moet letten op de volgende punten. 

  • De handrem: maak een noodstop en kijk of deze werkt. 
  • De breekkabel: controleren op beschadigingen
  • De remkabels: controleren op breuken of roest.
  • De remschoenen: controleren of er nog genoeg voering op zit
  • De remtrommel: controleer de lagers en check de binnenzijde van de trommel

Koppeling en oplooprem van de aanhangwagen controleren

De kogelkoppelingen zijn aanhanger onderdelen die vervangen moeten worden. De kogelkoppeling van de aanhanger wordt veel belast, daarom is deze ook aan slijtage onderhevig. Houdt daarom altijd de slijtage indicator in de gaten. Als de aanhanger aangekoppeld is moet deze namelijk altijd in het groen staan. 

Controleer de koppeling op speling bij de bevestiging aan de dissel of oplooprem. Draai als het mogelijk is de moeren extra en smeer de smeernippels in. De oplooprem controleer je op twee punten. De oploopremdemper, druk hier voor met enige kracht de kogelkoppeling in, de demper moet er dan voor zorgen dat hij de koppeling ook weer naar voren drukt. Check ook de trekstang, het komt wel eens voor dat de trekstang krom is. Dit kun je zien als de koppeling niet meer ingedrukt wordt en niet weer terugveert.

Verlichting van de aanhanger controleren

Bij aanhanger onderdelen is de verlichting ook vaak aan vervanging toe. Dit moet periodiek gecontroleerd worden. Als de verlichting bestaat uit traditionele lampjes met een gloeispiraal dan moeten deze na enige vervangen worden. Dit hoeft niet bij LED-verlichting. Een vaak voorkomend probleem zijn storingen door de stekker of stekkerdoos. Spray deze in met contactspray. Ook kan een kabelbreuk voorkomen, om te kijken waar het probleem zit kun je de stekker aansluiten op een stekkertester. 

Overige aanhanger onderdelen die u in de gaten moet houden

Overige aanhanger onderdelen die in de gaten gehouden moeten worden zijn bijvoorbeeld de spansluitingen van de zijborden en de bevestigingspunten van de borden aan het chassis. Andere aanhanger onderdelen zijn de vloerplaten en de daarbij horende popnagels.

Voor aanhanger onderdelen gaat u naar Aanhangwagendirect.nl! Voor onduidelijkheden bij het vervangen van aanhanger onderdelen kunt u informatie vinden op de site of neemt u contact op met ons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *