Er wordt steeds meer rekening gehouden met het milieu, de gezondheid en de veiligheid op de werkvloer. Door deze verandering op de arbeidsmarkt, zien we ook dat de vraag naar VCA certificering toeneemt. Zo zullen opdrachtgevers eerder voor aannemers kiezen die van een VCA cursus hebben genoten dan arbeidskrachten die niet over een VCA-certificaat beschikken. Als we kijken naar de huidige wetgeving omtrent veiligheid op de arbeidsplaats, is het volgen van een VCA cursus feitelijk gezien niet verplicht. Toch wordt het wel een steeds belangrijkere factor op de bouwplaats. Genoeg redenen dus om je toch te verdiepen in de VCA. Maar wat houdt dit eigenlijk in?
Waar staat VCA precies voor?
De meeste mensen die werkzaam zijn in de bouw, hebben wel eens gehoord van de term VCA. Maar weet jij ook wat dit precies inhoudt en wat het betekent? VCA betekent letterlijk VGM (Veiligheid, Gezondheid en Milieu) Checklist Aannemers. VCA zegt niks over de veiligheid over de werkplaats, maar reikt wel handvaten aan om de veiligheid te bevorderen. In deze checklist staan immers zaken die bedoeld zijn om het werk veiliger te maken. Hierdoor zullen er minder ongevallen plaatsvinden en is de werksituatie over het algemeen een stuk prettiger. De regels hebben zowel betrekking op de veiligheid van de aannemer als de opdrachtgever en omstanders, maar ook op het naleven van de milieueisen.
Deze onderwerpen zijn natuurlijk van groot belang. Als de regels niet worden nageleefd, kan dit grote gevolgen hebben voor de werkplaats. Daarom is het niet gek dat de vraag naar aannemers met een VCA-certificaat toeneemt. Zo weten opdrachtgevers zeker dat zij over de juiste kennis & ervaring beschikken, waardoor de kans op ongevallen afneemt en de situatie ook voor hun en de omstanders veiliger is.
Voor wie is VCA bedoeld?
Als bedrijf kan het heel verstandig zijn om VCA gecertificeerd te worden. Hierdoor loop je minder opdrachten mis. Bedenk wel dat alle werknemers en stagiaires die langer dan 3 maanden in dienst zijn, ook zelf over de juiste papieren moeten beschikken. Enkel éénmalig een cursus volgen is dan niet voldoende. De kennis moet ook regelmatig bijgespijkerd worden tijdens bijeenkomsten die eens in de zoveel tijd gehouden worden.
Een VCA opleiding is bedoeld voor alle werknemers die werkzaamheden uitvoeren waar risico’s aan verbonden zitten. Niet alleen risico’s aan hun eigen veiligheid, maar ook aan die van de omstanders en het milieu. Hierbij gaat het voornamelijk om mensen die werkzaam zijn in de bouw. Natuurlijk kan dit soms ook handig zijn in andere sectoren. In de volgende sectoren worden de VCA cursussen vooral aanbevolen:
- Bouwkunde
- Steigerbouw
- Elektrotechniek
- Transport
- Civiele techniek
Niet verplicht
Wettelijk gezien is het volgen van een VCA cursus niet verplicht. De wettelijke plichten slaan natuurlijk wel op de veiligheids- en milieuregels die ook in de VCA worden behandeld. Er is dus inderdaad meer kennis nodig over deze onderwerpen en enkel een VCA cursus kan iedere werknemer hiervan op de hoogte brengen. Hierdoor is het geen wonder dat opdrachtgevers soms strenge eisen stellen aan de VCA-certificering.