Zo creëer je een veilige werkomgeving

Zo creëer je een veilige werkomgeving

Een veilige werkomgeving is erg belangrijk voor jou en je werknemers. Een ongeluk zit in een klein hoekje en ook andere incidenten liggen altijd op de loer. Het is daarom belangrijk om altijd een gronde risico-inventarisatie van de werkomgeving te maken. Waar zitten de gevaren en hoe voorkom je ze? In dit artikel geven we je een aantal tips om de veiligheid op de werkvloer te verbeteren. 

Een goede registratie

Ten eerste is het van belang om al het bezoek goed te registeren. Je wilt namelijk niet dat ongevraagd bezoek zomaar het pand binnen kan lopen en op plekken kan komen waar dit absoluut niet gewenst is. Werk daarom met elektronische badges. Geef vervolgens aan bezoekers ook duidelijk aan waar men wel en niet mag komen. Bovendien is het ook belangrijk om ten alle tijden te weten hoeveel mensen er aanwezig zijn in het pand. Mocht er zich een situatie voordoen waarin iedereen geëvacueerd moet worden, dan weet je precies om hoeveel personen het gaat.

Eerste hulp

Zoals gezegd: een ongeluk zit in een klein hoekje. Wees daarom altijd goed voorbereid en zorg dat je de juiste EHBO-materialen in huis hebt. Zorg er ook voor dat iedereen binnen het bedrijf weet waar de EHBO-materialen liggen. Dit kan namelijk levens redden. Het is natuurlijk fijn als iedereen of in ieder geval meerdere werknemers een EHBO-cursus hebben gevolgd, zodat zij juist kunnen handelen in noodsituaties. De aanwezigheid van een defibrillator is geen overbodige luxe. 

Brandgevaar

Ook brandveiligheid is een belangrijk aspect van een bedrijfspand. Installeer sprinklers en zorg dat er genoeg brandblussers hangen op logische plekken. Doe regelmatig een brandoefening, zodat iedere werknemer weet wat er van hem verwacht wordt in geval van nood. 

Apparaten testen

Bedrijfspanden staan vaak vol met elektrische apparaten. Het is belangrijk om deze apparaten regelmatig te testen met een nen 3140 tester. Zo kan het personeel veilig werken en blijft het gereedschap aan de veiligheidseisen voldoen. Dit voorkomt ongevallen. Houd er rekening mee dat voor het officieel keuren van elektrisch gereedschap met een NEN 310 apparatentester de cursus Arbeidsmiddelen NEN 3140 verplicht is. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *