Valbeveiliging op de bouwplaats

Valbeveiliging op de bouwplaats

Werken op hoogte brengt risico’s met zich mee en valbeveiliging is een breed begrip dat bouw vaklieden behoedt voor een val door het werken op hoogte. Normen en eisen zoals de EN 795 ontwikkelen criteria om steeds beter te voorkomen dat vaklieden van hoogte vallen en letsel oplopen.

Collectieve en persoonlijke valbeveiliging

Wanneer je jezelf en anderen voorziet van de juiste valbeveiliging, kan je zekerder te werk gaan en hierdoor je ook beter focussen op je werkdoelen. Het neemt zorgen weg bij de nodige bewegingen en verplaatsingen op hoogte, wanneer je voorzien bent van de juiste valbeveiliging en/of verankering.

Steigers, ladders en dakrandbeveiliging zijn tijdelijke maatregelen voor valbeveiliging en vallen onder de noemer collectieve valbeveiliging. Dit zijn materialen waar meerdere tijdens werkzaamheden baat bij kunnen hebben. Hiernaast is persoonlijke valbeveiliging net zo essentieel. Om jezelf te beschermen voor valongevallen, wordt gebruikgemaakt van valgordels, touwen en lijnen, helmen, haken, handschoenen en nog veel meer artikelen. 

Verankering als essentie in valbeveiliging

Met persoonlijke valbeschermingsmiddelen bevestigen vaklieden zich aan het hart van veiligheid op hoogte; de verankering. Deze verankering komt in verschillende soorten, voor uiteenlopende toepassingen. Bekende toepassingen van een verankering zijn: hout, beton, verschillende daken en universele verankering.

Kabelsystemen als flexibele verankering

Langgestrekte kabels over enkele meters tot tientallen meters, zorgen voor een enorme ruimte om je te verplaatsen,terwijl je goed beveiligd bent tegen valongevallen. Deze kabelsystemen kunnen gebruikt worden voor permanente of tijdelijke valbeveiliging. 

Vaklieden kunnen zich eenvoudig bevestigen aan de gespannen kabels tussen de ankerpunten. Met PBM artikelen en een valharnas of gordel ben je snel voorzien van de juiste valbeveiliging. Kenmerkend aan de kabelsystemen als verankering is de flexibiliteit en de bestendigheid tegen weersomstandigheden, van vorst tot hevige regenbuien. Van standaard uitvoeringen tot geavanceerde uitvoeringen vind je kabelsystemen in verschillende prijsklassen. Sommige systemen hebben zelfs een automatische rem, wanneer een vakman van hoogte zou vallen. 

Systemen met kabels worden veelal gebruikt op daken en met name platte daken. De bevestiging wordt vaak uitgevoerd door een geschikt bedrijf. Wanneer er gewerkt wordt aan projecten zoals de bouw van bruggen, pijpleidingen of andere bouwplaatsen met grote werkafstanden, is het aan te raden met een kabelsysteem en zijn ankerpunten te werken. 

Ankerpunten voor verankering in beton

Om je te verankeren in betonstructuren kan je gebruikmaken van een ankerpunt voor beton. Een welbekend merk dat deze ankerpunten fabriceert is Kratos. Ankerpunten voor stevige ondergronden zoals beton zijn desondanks snel geïnstalleerd. Althans, daar staan deze bekend om. Een handige drukknop op vele ankerpunten voor beton zorgen voor een eenvoudige en ook snelle montage van het ankerpunt. 

Een flink gat van 18 tot 19 mm diagonaal en een diepte van 11 centimeter is wel vereist voor een degelijke verankering en compatibiliteit van je ankerpunt in beton. Ankerpunten van beton worden vaak geleverd in aluminium, dit is krachtig en roestvrij. Dus wanneer ankerpunten enige tijd bevestigd worden op buitenterrein, zijn deze bestand tegen slechte weersomstandigheden.

Wat niet altijd vanzelfsprekend is, is de duurzaamheid van dit ankerpunt. Bij finalisering van projecten, kan het ankerpunt gedemonteerd worden en later hergebruikt worden. Duurzaam en prettig voor de portemonnee. Net als andere valbeveiliging elementen van Kratos voldoen deze allen aan de norm EN 795.

Ankerpunten voor verankering in hout

Ondanks de lichtere en kwetsbaardere structuren van hout, kan een ankerpunt zich voldoende ankeren in dit materiaal om te zorgen voor voldoende valbeveiliging. Een stevige en betrouwbare bevestiging vergt wel de juiste montage. Ankerpunten van Kratos worden geleverd met wel 32 spijkers. Deze worden allemaal bevestigd op het punt waaraan gezekerd moet worden. Hierdoor is het ankerpunt snel en krachtig genoeg bevestigd. 

Voor kleine onderhoudswerkzaamheden tot grotere bouwwerkzaamheden, een ankerpunt voor houten structuren is een functionele manier om je te zekeren en te beveiligen voor het vallen van hoogte. Bovendien zijn ankerpunten voor houten constructies gemaakt van gegalvaniseerd staal, dat wordt ook wel verzinkt staal genoemd. Hierdoor is het ankerpunt bestand tegen corrosie en betreft dit laagje staal non-ferrometaal, wat niet kan roesten. Ook vormt dit een schild tegen allerlei weersomstandigheden. 

Samenvattend een voordelige en multi-inzetbare oplossing als ankerpunt voor toepassingen in de bouw. 

Ankerpunten voor verankering onder dakpannen

Net zo voordelig als ankerpunten voor houten constructies en ook een ankerpunt voor 1 persoon; het ankerpunt van Kratos voor dakpannen. Dit ankerpunt wordt permanent bevestigd onder de dakpannen, op een houten frame, waar enkel de roestvrijstalen kabel naar buiten komt, om een lijn aan te bevestigen. 

Ook dit ankerpunt beschikt over een laag verzinkt staal, oftewel gegalvaniseerd staal. Een statische weerstand van 12kN en breeksterkte van maar liefst 20kN maakt dit ankerpunt voor onder dakpannen een krachtig element in valbeveiliging voor werkzaamheden op daken, zoals onderhoud of renovatie. 

Ankerpunten voor verankering in tuimel ankerpunten

Terugkomend op het assortiment van Kratos, als vertrouwde referentie in valbeveiliging, beschikt het legioen aan valbeveiliging producten ook over een tuimel ankerpunt. Dit biedt mogelijkheden om te verankeren op horizontale oppervlakken van verschillende materialen. Tot een halve meter roestvrij stalen ankerpunten hebben een lange levensduur en kunnen net als andere benoemde ankerpunten eenvoudig geïnstalleerd worden. 

Het ankerpunt bevestigt zich erg krachtig door het openen van de vleugels in de holle ruimte achter het materiaal waar het ankerpunt bevestigd moet worden. Hierdoor wordt de kracht aanzienlijk vergroot ten opzichte van andere bevestigingspunten. 

Net als bij de beton ankerpunten vind je hier ook een drukknop functie om het ankerpunt te ontgrendelen en te vergrendelen. Ook dit ankerpunt is herbruikbaar en bestand tegen vele weersomstandigheden. Een krachtig ankerpunt en van lichtgewicht, want ankerpunten van 20 cm wegen slechts iets meer dan een halve kilo. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *