stadion Tottenham

Peperduur stadion Tottenham toont zich van zijn mooiste kant

Het budget voor het stadion van Tottenham mag dan ver overschreden zijn, schoonheid kent nu eenmaal zijn prijs. De kritiek op de hoge kostprijs en de aanslepende werken verstomde snel toen de deuren van dit hoogstaand staaltje architectuur einde maart openden voor de pers. Tottenham Hotspur speelt immers in een stadion met onder andere een eigen brouwerij en een uitschuifbaar veld. Ondanks de vele technologische hoogstandjes in het gebouw, wordt de buurt rond het stadion niet verwaarloosd. Integendeel, het nieuwe stadion niet alleen gebouwd om de voetbalfans te plezieren maar ook de toeristen en de lokale bevolking.

Met een match tegen Crystal Palace opende Tottenham Hotspur op 3 april het stadion dat door ingenieurs beschreven wordt als ‘het mooiste van Europa’. Dat mag ook wel want dit pareltje heeft liefst 1,16 miljard euro gekost en dat is bijna 300 miljoen euro meer dan vooropgesteld toen de club begin 2017 de eerste beelden onthulde van het toekomstige bouwwerk. De club is er trots op dat het nieuwe stadion met 62.062 zitjes volledig uit de eigen kas werd gefinancierd. Ze kocht daarom de vorige transferperiode geen nieuwe spelers maar zal de bezoekende ploegen nu met iets anders van hun sokken blazen.

American Football

Wat het nieuwe stadion zo bijzonder maakt, is dat de ontwerpers helemaal zijn afgestapt van het traditionele stadion waar alleen voetballers, hun entourage en de fans naartoe komen. Het stadion is een belevingscentrum geworden waar ook concerten en American Football kan gespeeld worden. Om dat te kunnen realiseren, hebben de ingenieurs een systeem ontworpen waarbij het veld onder een aanpalende parking kan uitgerold worden en er zo een nieuw synthetisch veld ontstaat. Het uitrollen gebeurt met 68 elektrische motoren en 168 wielen. In een klein half uurtje is de klus geklaard. De komende tien jaar zal National Football League er minstens twee rugbywedstrijden per seizoen spelen. 

Fish en chips en andere junkfood zijn ook niet meer de standaard. Het stadion huisvest een market place met verschillende restaurants. Na de match kunnen hier live bands of dj’s optreden. De grootste fijnproevers, rijkere supporters en potentiële sponsors van de club worden ontvangen in de Tunnel Club en Club H. De Tunnel Club heeft verwarmde zitplaatsen achter de dug-outs en biedt uitzicht op de glazen spelerstunnel. Bij Club H neem je plaats op comfortabele eetkamerstoelen voor een menu met een Michelinster, uiteraard voor de wedstrijd begint. Biertjes zijn nog zoals steeds te verkrijgen aan de bar maar komen van een microbrouwerij in het stadion zelf.

Multifunctioneel

Het is dan ook de bedoeling van de club dat bezoekers lang voor de match start al naar het stadion komen en er ook na de match blijven hangen. Het imposante bouwwerk bestaat uit talrijke multifunctionele ruimtes met verschillende hoogtes. Kan je je in de lagere ruimtes nog behelpen met kamersteigers om aan elk hoekje aan te kunnen, dan geldt dat elders in het gebouw wel even anders. Op een hoogte van 40 meter bevindt zich immers dé trekpleister van het stadion: de Sky Walk. Dit stadion is een toeristische attractie op zich. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Voetbalreizenxl Tottenham Hotspur opneemt in zijn assortiment.

De buitenaanleg rond een stadion beperkt zich vaak tot grind of beton maar niet zo bij Tottenham. De grond rond het stadion dient voor verschillende doelen. Zo wordt er een hotel gebouwd met 180 kamers, nieuwe woningen en kan iedereen er indoor sporten beoefenen. Geen grauwe omgeving dus. Het is de bedoeling van de club om niet los te staan van de gemeenschap rond het stadion maar er net middenin plaats te nemen.

Boost voor Tottenham Hotspur

Hoe groter de verbondenheid tussen de gemeenschap en de club, hoe groter de groep supporters die Tottenham Hotspur aanmoedigen. De club moest tijdens de bouwwerken uitwijken naar het Wembley Stadion. Terugkeren naar de thuisbasis geeft de spelers een flinke boost. Op de website van Betway is te lezen dat Tottenham Hotspur de derde plaats claimt in de Premier League. Eerder evenaarde de ploeg zijn beste prestatie ooit in de Champions League.

Tottenham Hotspur is erin geslaagd om met de bouw van het nieuwe stadion niet alleen uit te pakken met technologische hoogstandjes maar ook het gemeenschapsgevoel in de buurt te versterken en de buurt op te waarderen. Het is een voorbeeld van hoe gigantische constructies moeten gebouwd worden in de 21ste eeuw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *