Marmer in je interieur

Marmer in je interieur? Zo houd je het zelf makkelijk schoon

Marmer heeft een tijdloze en klassieke uitstraling en zien we daarom vaak terug in interieurs. Of het nou de vloer betreft, het aanrecht in de keuken of het blad in de badkamer: overal staat deze steensoort sjiek. Hoewel marmer een stevige natuursteen lijkt te zijn, is marmer vrij poreus. Hierdoor is het met name gevoelig voor vlekken. Daarom is het belangrijk dat je marmer goed schoonmaakt. Zo heb je er zo lang mogelijk plezier van.

Jouw vloer, aanrecht of wasbak straalt weer als nooit tevoren na een grondige schoonmaakbeurt. Wat aandacht en tijd doet wonderen, én deze simpele schoonmaak hacks natuurlijk.

Marmer schoonmaken

Omdat marmer een poreuze steensoort is, is het belangrijk dat je de juiste reinigingsproducten gebruikt. Elk type marmer is weer nét een beetje anders en behoeft daardoor ook net een andere aanpak. Voordat je aan de slag gaat met een sopje is het dus goed om te weten wat voor marmer je in huis hebt.

Wat we in ieder geval zeker weten, is dat agressieve en pH-rijke schoonmaakmiddelen niet wenselijk zijn. Vooral pH-rijke middeltjes bevatten veel zuur en dit kan kleine en grote schade aanrichten. Datzelfde geldt voor ruwe schoonmaaksponsjes.

Maar hoe moet het dan wel? Idealiter maak je je eigen sopje als je marmer wil schoonmaken. Daarvoor heb je enkel nodig: 

  • Lauwwarm water
  • Groene zeep, soda of speciaal reinigingsmiddel
  • Zachte doek of spons
  • Zachte droogdoek

Maak een sopje van lauwwarm water en groene zeep, soda of het speciale reinigingsmiddel. De kunst is om niet te veel toe te voegen aan het water. Met een zachte doek of het sponsje maak je in ronde bewegingen het marmer schoon. Wrijf daarbij zachtjes over het oppervlak. Nadat je het marmer met sop hebt gepoetst, herhaal je dit nogmaals met alleen lauwwarm water. Droog het oppervlak hierna goed af met de droogdoek. Simple as that!

Reageer meteen bij vlekken

Omdat marmer een poreuze steensoort is, is het belangrijk dat je vuil direct verwijdert. Zure vloeistoffen geknoeid op het aanrecht? Maak dit dan meteen schoon. Met name citroensap, azijn en jus d’orange kunnen voor hardnekkige vlekken zorgen. Deze producten bevatten veel zuur en dit kan kalk (het hoofdbestanddeel van marmer) lelijk aantasten.

Laar marmer impregneren

Toch bang voor schade aan het marmer of vlekken die je niet meer wegkrijgt? Het is altijd verstandig om een marmeren vloer te laten impregneren. Hierdoor is het oppervlak bestand tegen vuil en vlekken. Daarmee voorkom je op de lange termijn grote schade aan het marmer. Op Floorcare.nl vind je alle informatie over het impregneren van een marmeren vloer. Laat je van te voren altijd goed adviseren. Marmer dat je laat impregneren ziet er namelijk anders uit dan onbehandeld marmer. Maar daar kunnen zij je alles over vertellen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *