In 2050 moet elk huis van het aardgas af zijn, dit heeft de overheid als doelstelling vastgelegd. Als je nu je cv-ketel moet vervangen, moet je dan al rekening houden met deze nieuwe doelstelling van de overheid? Dit hangt natuurlijk af van je woonsituatie. De mogelijkheden worden hieronder besproken.
Warmtepomp als oplossing?
Een warmtepomp kan als vervanging dienen voor een cv-ketel. Warmtepompen zullen de komende jaren steeds belangrijker worden aangezien we langzaam maar zeker van het gas af gaan. Het is hierbij belangrijk om rekening te houden met de kosten, warmtepompen zijn namelijk niet goedkoop. Door te kiezen voor een warmtepomp in combinatie met zonnepanelen kun je echter al veel besparen op de kosten voor energie. Zo heb je uiteindelijk minder vaste lasten en je bent ook nog goed bezig voor het milieu.
Kan de cv-ketel altijd vervangen worden?
Niet in elke situatie kan de cv-ketel worden vervangen. Als je bijvoorbeeld in een oud en slecht geïsoleerd huis woont dan loont het niet om een warmtepomp te installeren. Als je een cv-ketel nodig hebt, betekent dit echter niet dat je de rest van je huis niet duurzaam kan maken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor elektrisch koken op inductie in plaats van koken met gas.
Houd er wel rekening mee dat de eerste 27 wijken en dorpen volgend jaar al van het gas af gaan. Het jaar erop zullen er weer wijken en dorpen van het gas af gaan, dit komt allemaal tot stand met de hulp van overheidssubsidie. In 2030 zal echter driekwart van de wijken nog een gasaansluiting hebben.
Wat is nu verstandig?
Houd er bij iedere verbouwing en aankoop rekening mee dat we het in de toekomst zonder aardgas moeten doen. Kies bij de aanschaf van een nieuwe keuken voor een inductieplaat. Zorg ervoor dat je huis goed geïsoleerd is vooral bij de vloerverwarming, omdat je die makkelijk kunt aansluiten op een warmtepomp.
Het is ook mogelijk om gebruik te maken van een warmtepomp én een cv-ketel. Hierdoor hoef je niet meteen helemaal van het gas af. Het is ook belangrijk om op de hoogte te zijn van de plannen van de gemeente, betreffende jouw woonwijk. Als er nog geen plannen bekend zijn, dan is het meestal verstandiger om nog even te wachten met grote aanpassingen.
Kan ik nog besparen op energiekosten?
Het aanschaffen van een warmtepomp en zonnepanelen is een kostbare investering. Je haalt de kosten van de investering er meestal na zeven jaar wel uit. Er zijn echter andere maatregelen die je kunt nemen om sneller op energie te besparen. Zo kun je elk jaar overstappen naar een andere energie leverancier. Door elk jaar over te stappen kun je rond de 400 euro besparen per jaar. Dit kun je bijvoorbeeld doen via Overstappen.nl.