Langere levensduur essentieel bij duurzaam verbouwen

Langere levensduur essentieel bij duurzaam verbouwen

Duurzaam bouwen is door de jaren heen steeds belangrijker geworden. Niet alleen de gemeentes hameren op meer duurzame bouw, maar ook de burgers verlangen naar meer duurzaamheid op de bouwplaats. Daardoor kunnen de meeste bouwvakkers en aannemers tegenwoordig niet meer achterblijven. Met duurzaam bouwen behoud jij immers je plaatje in de onderlinge concurrentiestrijd. Maar hoe pak je dat eigenlijk aan: duurzaam bouwen?

Bij duurzaam bouwen speelt de keuze voor bouwmaterialen een essentiële rol. De bouwmaterialen moeten zorgvuldig uitgekozen worden. Hierbij moet er vooral van de lange termijn uitgegaan worden. Waar men in de bouw voorheen altijd enkel de prijs in de gaten hielden, is dat anno 2020 al niet meer zo verstandig. Mensen willen best meer betalen als dit betekent dat ze over een langere levensduur beschikken. Bovendien is het belangrijk om voor materialen met de laagste milieu-impact te kiezen.

Chemisch vernikkelen voor een langere levensduur

In de bouw worden regelmatig metalen toegepast. Hoewel dit materiaal ontzettend stevig is, kan het ook wel benadeeld worden door corrosie. Bovendien zullen metalen bij grote constructies sneller gaan slijten. Om dit te voorkomen is chemisch vernikkelen een goede oplossing. Bij chemisch vernikkelen wordt er een katalytische reactie veroorzaakt, waardoor het chemische nikkel zich aan het materiaal bevestigd. Deze extra beschermlaag zorgt voor een langere levensduur, corrosiebestendigheid en een slijtvast materiaal om een constructie mee op te bouwen. Bovendien komt er geen stroom aan te pas. Hierdoor past chemisch vernikkelen prima in het plaatje van duurzaam bouwen. 

Langere levensduur van een gebouw

Leg je een duurzaam bouwplan voor bij de gemeente? Houd dan rekening met de levensduur op de korte en de lange termijn. Zo zal de gemeente graag willen weten hoe lang het gebouw zonder onderhoud kan blijven staan. Het is afhankelijk van het gebouw, de materialen en het design in hoeverre jouw plan duurzaam genoeg is. Zodra bepaalde gebouwen standaard al ruim vijftig jaar staan, ben jij pas écht duurzaam als je deze levensduur naar de honderd jaar kunt brengen.

Kijk goed naar de levensduur van de verschillende onderdelen die gebruikt worden en wat voor impact zij op het milieu hebben. Zo is het chemisch vernikkelen proces een uitstekend hulpmiddel om bepaalde onderdelen een sterkere beschermlaag, en zo dus ook een langere levensduur, te bieden. Bovendien wordt er tijdens dit proces geen stroom gebruikt. Door de juiste balans van stoffen en materialen te vinden, ontstaat er een zogenaamde katalytische reactie. Dit heeft dan ook veel minder impact op het milieu.

Lange termijn

Kijk ook goed naar de lange termijn. Soms zijn mensen verbaasd als ze merken dat bepaalde materialen met een lagere milieu-impact op de lange termijn juist minder milieuvriendelijk zijn. Daarom is het belangrijk om alle voor- en nadelen van ieder bouwmateriaal op de lange termijn tegen elkaar af te wegen. Zo kun je een weloverwogen keuze maken en weet je zeker dat jouw beslissing ook voor de lange termijn de juiste is.

Nadat je alles in kaart hebt gebracht, is het belangrijk om je plannen aan de gemeente of je opdrachtgevers voor te leggen. Hierna volgt er een beslissing, waarna er mogelijk nog wat dingen aangepast kunnen worden. Met duurzaam bouwen druk jij je stempel op de arbeidsmarkt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *