Waarom kiezen voor een kunstrieten dak?

Waarom kiezen voor een kunstrieten dak?

Heel vroeger werd riet gebruikt als goedkope dakbedekking. Tegenwoordig zien we een rieten dak voornamelijk terug bij huizen uit het hoge marktsegment. Riet heeft dan ook een karakteristieke uitstraling en is een zeer geliefde dakbedekking.

Een rieten dak; is dat niet gevaarlijk?

Natuurriet heeft inderdaad een hoog brandgevaar. Omdat het een natuurproduct is, heeft het meer nadelen. Denk bijvoorbeeld aan verrotting. Mede hierdoor is natuurriet enorm onderhoudsintensief. Dit is ook een van de redenen waarom we rieten daken voornamelijk terugzien bij huizen in het hogere marktsegment. Het onderhouden van een rieten dak kost geld. Voor al deze nadelen is een oplossing bedacht. Daken van kunstriet zijn onderhoudsvriendelijk, zijn niet brandbaar en rotten niet. Ze zijn wat duurder in de aanschaf, maar dit verdien je in de loop der jaren terug doordat er geen jaarlijkse onderhoudskosten zijn. Daarnaast is de verzekering goedkoper bij een dak van kunstriet dan bij een dak van natuurriet. Dit komt door het verschil in brandgevaar.

Vroeger was het verschil tussen natuurriet en kunstriet goed te zien, maar tegenwoordig ziet alleen een echte kenner misschien een beetje verschil. Waar een rieten dak van natuurriet tussen de 20 en 30 jaar meegaat, kan een dak van kunstriet wel 60 jaar mee. Met kunstriet heb je dus wel de karakteristieke uitstraling, maar niet de nadelen. Ideaal!

Makkelijk zelf samen te stellen

Daken van natuurriet worden gemaakt van riet van een jaar oud. Dit is een natuurproduct, dus aanpassen naar wens is niet mogelijk. Kunstriet wordt gemaakt van pvc en kan geheel worden aangepast aan jouw wensen. Je kunt kunstriet kiezen met een dikte tussen de 15 en 20 cm. Wat je kiest is volledig afhankelijk van je smaak en budget. Daarnaast kun je de kleur van het riet kiezen. Wil je een dak dat er altijd uitziet alsof het riet net is gelegd? Kies dan voor het lichte riet. Dit ziet eruit als het gelige natuurriet van een nieuw dak. Vind je een rieten dak dat er al een aantal jaar ligt juist wel wat hebben? Kies dan voor de vergrijsde variant. Op deze manier kun je een rieten dak samenstellen dat past bij jouw smaak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *