Kies je een één- of twee compontenten montagekit

Kies je een één- of twee compontenten montagekit?

Bij het kiezen van de juiste montagekit kan de overweging tussen een één- en twee componentenkit belangrijk rijn. Deze lijmen hebben namelijk hetzelfde doel, maar worden toegepast in verschillende situaties. Soms uit voorkeur, soms omdat er geen andere optie is. Om dit beter te begrijpen ga je hier lezen wat het verschil is tussen deze montagekitten en wanneer je voor welke kiest.

Wat is een één componenten montagekit?

Een één componenten montage kit wil eigenlijk zeggen dat er maar één substantie nodig is die op zichzelf verlijmend is. Deze zit in één koker en kan worden verspoten met vrijwel iedere kitspuit. Deze montagekit droogt op basis van luchtvochtigheid. Afhankelijk van de soort, is dit ongeveer 2/3 mm per 24 uur.

Lijmkitten die vallen onder een één componenten montagekit zijn de volgende soorten:
– Montagekit op polymeerbasis
– Montagekit op polyurethaanbasis
– Montagekit op siliconenbasis

Wat is een twee componenten montagekit?

Een twee componenten kit wil zeggen dat het alleen te verlijmen is als twee verschillende componenten (vloeistoffen) met de juiste verhouding met elkaar mengen. Deze twee componenten zitten vaak in twee losse kokers of doormiddel van een afscheiding in één koker. Deze montagekit hard uit door middel van een chemische reactie die ontstaat doordat de componenten met elkaar mengen. Dit mengen gebeurd in de bijgeleverde tuit. Deze is te herkennen aan het speciale profiel. De binnenkant ziet er namelijk uit als een trap. De twee componenten bewegen door elkaar heen en hebben de perfect mengverhouding als ze uit de kitspuit komen.

Doordat deze montagekit uithard door middel van een chemische reactie, is uitharding niet meer te voorkomen zodra de componenten gemengd zijn. Dit kan een voordeel zijn. De uitharding gaat namelijk erg snel en het hard ook uit bij een gebrek aan luchtvochtigheid.

Een paar tips voor het aanbrengen van een twee componenten lijm:

  1. Bestel een extra tuit. Doordat het uithardt op basis van een chemische reactie, hard het ook uit in de tuit. Als je lijm even weg zet, kan het in de tuit uitharden.
  2. Verspuit altijd de eerste 5-10 cm van de montagekit. Deze is nog niet goed gemengd en hard hierdoor misschien niet goed uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *