Installeren van zonnepanelen

Installeren van zonnepanelen – Montagesystemen voor platte daken

IMet zonnepanelen ga je voor duurzaamheid door energie op te wekken voor eigen gebruik. Een mooi streven natuurlijk, maar wil je echt alles uit je zonnepanelen halen dan is het essentieel dat deze ook goed gemonteerd worden. Alleen met het juiste montagemateriaal behaal je een optimaal rendement en zal blijken dat jouw investering in zonnepanelen een goede keuze is geweest.

Montagemateriaal van zonnepanelen

Als je handig bent en verstand hebt van techniek dan kan je prima zelf het dak op om je zonnepanelen te monteren. Daarnaast zijn er genoeg mensen die het prettiger vinden om hun zonnepanelen te laten plaatsen door een professionele installateur. Zeker wanneer het een hellend dak betreft en er oneffenheden zijn die plaatsing lastig maken is het niet onverstandig de montage professioneel te laten uitvoeren.

Ook weet een installateur precies welk materiaal benodigd is om zonnepanelen te plaatsen. Het benodigde materiaal verschilt namelijk per type dak en ook het soort dakbedekking brengt weer ander materiaal met zich mee.  Montagemateriaal voor schuine daken bevat in de regel een aantal basiselementen:

  • Draagprofiel of montagerail om de zonnepanelen op te monteren.
  • Dakhaken en schroeven waarmee het draagprofiel aan het dakoppervlakte bevestigd wordt.
  • Middenklemmen om de panelen onderling te verbinden.
  • Eindklemmen voor de uiteinden en een nette afwerking.
  • Stroomkabels die verbonden zijn met de omvormer (meestal keurig in het montagesysteem zelf verwerkt).

Met sommige montagesystemen voor schuine daken, zoals die van Esdec, heb je zelfs helemaal geen dakschroeven nodig. Deze systemen werken met een innovatief haak- en kliksysteem zodat je snel en eenvoudig de montage uitvoert zonder te boren, waardoor de dakconstructie onbeschadigd blijft.

Montagemateriaal voor platte daken

De onderdelen van montagesystemen voor platte daken is vrijwel hetzelfde als voor de schuine variant. Bij platte daken spreekt men meer van daksteunen in plaats van dakhaken, omdat het bij platte daken belangrijk is om de ballast van het draagprofiel goed over het dakoppervlakte te verdelen. Daarnaast moet het montagesysteem ervoor zorgen dat de panelen in een bepaalde hoek gemonteerd worden, het liefst tussen de 10 en de 20 graden voor optimaal rendement. 

Veiligheid bij het monteren

Bij het installeren van zonnepanelen staat veiligheid natuurlijk voorop. Naast het montagemateriaal voor de zonnepanelen moet je ook goed denken aan het materiaal waarmee je de klus veilig kunt uitvoeren. Denk daarbij aan de noodzakelijke valbeveiliging, een kwalitatief goede steiger om veilig en makkelijk op het dak en van het dak af te komen en uitrusting wanneer je bezig bent op het dak zelf, zoals schoenen met een stevig anti-slip profiel. En let uiteraard ook op de weersomstandigheden. Zeker bij het monteren op een wat hoger gelegen dak kan de wind ineens flink opsteken en zonnepanelen kunnen flink wat wind vangen. Idealiter dus monteren wanneer het rustig weer is met weinig wind.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *