Een duurzamere toekomst met emmers van gerecycled plastic

Een duurzamere toekomst met emmers van gerecycled plastic

Een emmer van nieuw plastic maken heeft een negatieve impact op het welzijn van de aarde. Het witte virgin plastic moet immers gemaakt worden met olie en bij de productie komt veel CO₂ vrij. Gelukkig zijn er veel ontwikkelingen en innovaties in de plastic branche en is inmiddels een lichtgrijze emmer van gerecycled plastic ontwikkeld. Voor heel veel producten, zoals verf en lijm, zijn dit soort emmers net zo functioneel. De kwaliteit van gerecyclede verpakkingen wordt namelijk steeds hoger en er zijn ook steeds meer kleuren mogelijk. 

Plastic Pact NL: kringloop sluiten van eenmalige verpakkingen

Het gebruik van kunststof verpakkingen zorgt voor veel gemak in het dagelijks leven. Dit materiaal is namelijk licht en sterk en is geschikt voor allerlei toepassingen, van food tot non-food en van dierenvoeding tot verf en bouw. Als er echter onvoldoende plastic gerecycled wordt, dan gaan kostbare grondstoffen verloren. Verpakkingen die in het milieu terecht komen, zorgen bovendien voor vervuiling van de omgeving en plastic soep in de oceanen. 

Voor het bevorderen van een circulaire economie is het Plastic Pact NL opgericht. De focus van dit pact van overheid, verpakkingsfabrieken, supermarkten en recyclingbedrijven ligt op het sluiten van de kringloop van plastic artikelen en verpakkingen voor eenmalig gebruik, zoals kunststof bakjes en emmers.

Circulaire productie van kunststof emmers

Al een tijdje worden er door de verpakkingsproducenten emmers gemaakt van restmaterialen van de plastic branche, het zogenaamde Post Industrial Recyclaat. Wat we nu zien, is dat er ook emmers, zoals verfemmers, gemaakt worden van kunststof die door consumenten is gebruikt. Deze gerecyclede kunststof heet Post Consumer Recyclaat. Hier worden granulaatkorrels van gemaakt, waar de verpakkingsfabrikant PCR-emmers van maakt.

Tot nu toe is het niet mogelijk om een emmer van gerecycled materiaal wit te kleuren. Ook is dit type verpakkingsmateriaal meestal niet geschikt om voedsel in te verpakken. Door een goede samenwerking van bedrijven is echter wel bewezen dat de circulaire economie steeds een stukje dichterbij kan worden gebracht. Dit zijn belangrijke stappen bij het tegengaan van klimaatverandering en milieuvervuiling! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *