jaloezieën

Dit is waarom jaloezieën je interieur in een ander licht zetten

Met jaloezieën voor je ramen regel je zelf de hoeveelheid licht dat binnenvalt in je huis. Op die manier oefen je invloed uit op de sfeer en de mate van inkijk. Op een zonnige ochtend zet je ze bijvoorbeeld helemaal open om de dag met frisse zin te beginnen. En als je ze op een lome namiddag half open zet creëer je een romantische ambiance. De breedte, het materiaal en de kleur van de horizontale lamellen doen allemaal iets anders voor je interieur. Wanneer je kiest voor aluminium krijg je een industriële, moderne look. Als je gaat voor hout haal je een natuurlijke uitstraling in huis. Ook de kleur en afwerking van jaloezieën maken dat ze een geheel met de rest van je interieur vormen. Kies je voor glans of voor mat? En dan in wit, zwart, groen, bruin, blauw, rood of geel? Het is nog een hele toer om de juiste keuzes te maken. In deze blog nemen we je mee door de wereld van jaloezieën.

Hout is hot

Jaloezieën van hout zijn erg populair tegenwoordig. Logisch, want ze hebben een pure en natuurlijke sfeer en voegen echt iets toe aan elk interieur. Trendy, warm en duurzaam zijn termen die passen bij houten jaloezieën. Wanneer je ze afstemt op de kleur van de kozijnen of de muren bij het raam doen ze de naam ‘raamdecoratie’ echt eer aan. Schilder bijvoorbeeld de kozijnen in een lichtgrijze tint en kies zwarte jaloezieën voor een chique combinatie. Of schilder je muur mosgroen en hang donkerbruine jaloezieën op voor een Caribisch gevoel. 

Vochtige ruimtes


In de keuken en de douche heb je te maken met vocht en zijn houten jaloezieën minder geschikt. Kies dan voor kunststof (pvc) jaloezieën of aluminium jaloezieën. Het leuke van kunststof is dat je die ook een houtlook kunt geven zodat het lijkt alsof ze van hout zijn gemaakt. Ook handig is dat je jaloezieën heel makkelijk schoon kunt maken na het douchen of koken.

Grote raampartijen

Jaloezieën zijn standaard meestal 50 millimeter breed. Natuurlijk zijn ze ook in smallere of juist bredere varianten verkrijgbaar. Als je gezegend bent met grote raampartijen in je huis zijn houten jaloezieën minder mooi en niet zo praktisch. De reden hiervoor is dat hout zwaarder is dan bijvoorbeeld aluminium of pvc en dus sneller doorzakt. Bovendien is het bij hele lange houten jaloezieën veel zwaarder om deze op te trekken. Pvc en aluminium
Jaloezieën van kunststof zijn zeer gebruiks- en onderhoudsvriendelijk. Zo nu en dan even een stofdoek er overheen halen en eens in de zoveel tijd afnemen met een vochtig doek afnemen is voldoende. Datzelfde geldt ook voor jaloezieën van aluminium. Nog een voordeel van dit materiaal is dat je heel snel een industrieel sfeertje creëert en dat je er ook grote raampartijen mee kunt bedekken omdat het zo licht is. 

Veilig voor kinderen

Zeker als er kleine kinderen rondlopen in huis is het echt heel belangrijk om daar rekening mee te houden als je jaloezieën ophangt. De Europese Commissie heeft in haar richtlijnen gezet dat de bedieningskoorden tenminste 1,5 meter boven de vloer moeten hangen. De meeste aanbieders van jaloezieën bieden ingekorte bedieningskoorden om aan dit veiligheidsvoorschrift te voldoen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *