Dakkapel en de kosten

Dakkapel en de kosten

Een dakkapel lijkt zo gewoon omdat je deze vrijwel overal ziet in ons land met de schuine daken. Het verschil dat een dergelijke aanbouw maakt, is echter vaak enorm. Extra licht en ruimte kunnen een saaie zolder tot een mooie extra kamer omtoveren. Een bekwame vakman kan in redelijk korte tijd een dakkapel plaatsen die je vele jaren plezier oplevert. Voor de waarde van je huis is een dakkapel ook een goede investering. Kopers willen nu eenmaal graag zoveel mogelijk m2 aan effectief te benutten woonruimte.

Dakopbouw kosten

Wil je vooraf de dakopbouw kosten berekenen? Het zal duidelijk zijn dat de kosten van een dakkapel afhankelijk zijn van vele factoren waaronder het materiaal dat wordt gebruikt. Het is daarbij ook een flinke bouwkundige ingreep waarbij kwaliteit moet worden geleverd om de woning goed geïsoleerd te houden en te voorkomen dat vocht of tocht optreden. Voor een dakkapel moet je derhalve in het algemeen wel rekenen op een vanaf-prijs rond de € 5.000. Hier geldt ook zeker dat je de beste resultaten mag verwachten als je kiest voor een ervaren vakman. Waar moet je verder rekening mee houden bij een dakkapel?

De voorbereiding

Als het besluit is gevallen en je gaat voor een dakkapel is het als eerste stap belangrijk om te kijken hoe ver je financiële polsstok reikt. Verbouwen met een klein budget begint met het opvragen van meerdere offertes. Uiteindelijk kies je voor een aannemer waarin je vertrouwen hebt. Goed onderhandelen hoort er daarna ook bij. Zorg er echter wel voor dat je enige ruimte beschikbaar hebt in het budget. Als je tijdens de werkzaamheden moet besparen of minder kan realiseren, zorgt dat voor spanningen en levert dat vaak een minder resultaat op dan je voor ogen had. Vergeet ook niet om goede afspraken te maken over de binnenkant van de dakkapel. Daar hoop jij immers ook vaak van te genieten.

De vergunning

Er zijn dakkapellen die je zonder vergunning mag plaatsen, maar voor de meeste heb je een vergunning nodig. Er zijn duidelijke objectieve maten op basis van regelgeving van de overheid en ook meer subjectieve regels die door de welstand commissies van gemeente worden vastgelegd. Het is ook in sommige gevallen mogelijk dat je geen toestemming krijgt bijvoorbeeld omdat jouw woning een rijksmonument is of bepalend voor een stadsgezicht. Overigens is een dakkapel alleen mogelijk voor panden die permanent worden bewoond. Bij een vakantiewoning of een woonkeet mag je geen dakkapel aanleggen.

De uitvoering

Voor het bouwen van een dakkapel is er uiteraard regelgeving met betrekking tot veiligheidsvoorschriften en hinder voor de omgeving. Daar weet de ervaren vakman alles van. Hierbij kan jij van dienst zijn door je aan de regels te houden die hij stelt tijdens de werkzaamheden. Bouwactiviteiten zijn boeiend, maar gaan beslist beter zonder te veel aandacht van de opdrachtgever en gezin.

Denk er ook altijd aan om je buren te informeren. Niets is zo slecht voor een goede relatie met je omgeving als hinderlijk lawaai op een tijdstip dat het onverwacht komt. Overleg derhalve met je buren. Dat zal vast van pas komen als het omgekeerde aan de orde is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *