3 redenen om een lichtstraat aan het bouwontwerp toe te voegen

3 redenen om een lichtstraat aan het bouwontwerp toe te voegen

In elk bouwontwerp moet rekening worden gehouden met het creëren van extra daglicht. Daglicht is van essentieel belang binnen werkelijk elk gebouw. Of het nu om een woning, bedrijfspand, opslag of loods gaat. Toch is het niet altijd even eenvoudig om dit te realiseren. Sommige panden beschikken van nature over weinig licht. Dit kan veel nadelen opleveren. 

Denk alleen maar aan een bedrijfspand. Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen voldoende daglicht nodig hebben om productief te kunnen werken. Hierbij kunnen bijvoorbeeld extra ramen of openslaande deuren helpen, maar een andere optie is het plaatsen van een lichtstraat. Een gebogen lichtstraat kan in dit geval helpen om extra daglicht naar binnen te halen en de productiviteit te verhogen. 

Maar waarom zou je de voorkeur geven aan een lichtstraat renovatie en niet aan het toevoegen van extra ramen? We zetten drie redenen op een rij om een lichtstraat aan het bouwontwerp van uw pand toe te voegen. 

1. Gemakkelijk te verwerken in diverse ontwerpen 


In sommige panden zie je ook wel een lichtkoepel terug. Het nadeel hiervan is dat deze niet in elk ontwerp te verwerken is. Bij een lichtstraat is dit anders. Deze bestaat uit diverse segmenten die samen één lange strook (of straat) vormen. Ze zijn vlak en heel strak van design. Daardoor passen ze in vrijwel elk ontwerp. Bovendien kan bij de helling van de lichtstraat rekening worden gehouden met de richting van de zon. Hierdoor kan optimale lichtinval behaald worden. Op elk moment van de dag. 

Bij het monteren van een lichtstraat wordt sowieso altijd voor een lichte helling gekozen. Dit is noodzakelijk, zodat vuil makkelijker verwijderd kan worden. Ook zal water makkelijker weglopen. 

2. Op verschillende manieren toe te passen


Een lichtstraat kan op heel veel verschillende manieren worden toegepast. Dit is vrijwel bij elk bouwontwerp mogelijk. Bijvoorbeeld wanneer er een aanbouw op een woning wordt geplaatst. Met een lichtstraat kan er extra veel licht worden gecreëerd voor een ruimtelijke uitstraling. Ook op een overkapping of het platte dak van een bedrijfspand is dit mogelijk.

Houd er wel rekening mee dat een lichtstraat gedurende de zomermaanden ook erg warm kan zijn. Daarom moet ook altijd gedacht worden aan goede zonwering. Met elektrische zonnewering voorkom je dat het te warm wordt in het pand en de natuurlijke lichtinval niet belemmerd wordt.

3. Goede isolerende werking 


Het feit dat er veel zonlicht binnenkomt, heeft ook voordelen voor de energierekening. In de koudere maanden kan het erg snel opwarmen als het een beetje zonnig is. Hierdoor hoeft er minder gestookt te worden. Daarnaast zullen lichtstraten van hoogwaardige kwaliteit ook nog eens een sterk isolerende werking hebben. Hier moeten we wel een kanttekening plaatsen, want dit hangt wel enorm af van de kwaliteit van de lichtstraat. Zoek dus altijd goed uit of er aan isolatie is gedacht, zodat dit geen gevolgen heeft voor de duurzaamheid van het gebouw. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *