Klussen

Schade door klussen in huis: wat nu?

Klussen in huis verloopt helaas niet altijd even soepel. In sommige gevallen kan er zelfs enorme schade ontstaan. Niet expres natuurlijk, maar het levert wel vervelende situaties op. Helaas wordt niet altijd iedere schade die door de eigen onhandigheid is ontstaan vergoed. In dit artikel leggen we uit wat je moet doen bij schade door klussen in huis en waar je mogelijk recht op zal hebben. Lees mee en ontdek waar je recht op hebt.

Wat voor schade is er ontstaan?

Bij schade in huis door klussen is het eerst belangrijk om te bepalen wat voor schade er is ontstaan. Wat heb je beschadigd, de opstal of de inboedel? Onder de opstal valt alles wat vastzit aan de woning. Dit bestaat dus uit alle dingen die je niet mee kunt nemen als je gaat verhuizen. Onder je inboedel valt alles wat je mee zou kunnen nemen. Denk aan meubels, maar ook aan een laptoptas of vloerdelen die gemakkelijk te verhuizen zijn.

Hier kan soms echter wel een discussies over ontstaan. Soms is het namelijk niet helemaal duidelijk wat mogelijk onder de inboedel- of opstalverzekering zal vallen. Zo kan een vloer die gemakkelijk meegenomen kan worden onder de inboedel vallen, terwijl een vloer die met geen mogelijkheid los te krijgen is onder de opstalverzekering vallen.

Wanneer zal schade niet onder de verzekering vallen?

Dit verschilt natuurlijk per verzekeraar. Toch zijn er wel enkele algemene voorwaarden waar iedere verzekeraar gebruik van maakt. Zo zal schade die rechtstreeks door het klussen is ontstaan nooit onder de verzekering vallen. Heb je bijvoorbeeld niet gekeken of het muurtje wat je wilde slopen een steunmuur was? En staat je woning daardoor op instorten? Dan valt dit onder je eigen risico en zal de verzekeraar niets uitkeren. Als je goed had opgelet en onderzoek had gedaan, dan had deze schade nooit ontstaan.

Situaties waarin wél uitgekeerd zal worden

Natuurlijk betekent dit niet dat je altijd met lege handen staat wanneer er schade door klussen in huis is ontstaan. Zo kan je de schade bijvoorbeeld altijd verhalen wanneer je dit door een bedrijf hebt laten doen. In dat geval spreek je de aansprakelijkheidsverzekering van dat bedrijf aan.

Er zijn ook situaties waarin je zelf schade hebt veroorzaakt en de verzekeraar uit zal keren. Bijvoorbeeld wanneer je een boor onverhoopt uit je handen laat vallen en deze de salontafel breekt. In dat geval kan de inboedelverzekering waarschijnlijk meer voor je betekenen.

Dekkingsgraad

Niet alleen de schade is van belang bij het bepalen of een verzekeraar wel of niet uitkeert, ook de mate waarop degene die de schade claimt verzekerd is. Bij veel verzekeraars kun je kiezen tussen een uitgebreide of een zeer simpele verzekering. Logischerwijs zal er bij een uitgebreide verzekering veel meer gedekt worden. Bovendien ben je dan vaak ook verzekerd voor schade door eigen toedoen. Bedenk wel dat je hierbij wel vaak eerst een eigen risico moet betalen. Het is dan ook niet interessant om zeer kleine schades te claimen.

Lees je voor het klussen altijd in. Laat je informeren door een specialist en voer geen klussen uit die te hoog gegrepen zijn. Zo bespaar je jezelf een hoop gedoe met de verzekeraar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *