Regenwater opvangen? Zo sluit je een regenton aan op je dakgoot!

Regenwater opvangen? Zo sluit je een regenton aan op je dakgoot!

Als bouwexpert weet je dat duurzaam bouwen steeds belangrijker wordt. Het opvangen van regenwater is hierbij een belangrijk aspect. Regenwater is namelijk gratis en veel milieuvriendelijker dan kraanwater. Als je een regenton aansluit op je dakgoot, kun je op een gemakkelijke en goedkope manier regenwater opvangen en later gebruiken voor bijvoorbeeld het besproeien van de tuin. In deze blog geef ik je graag enkele tips hoe je dit het beste kunt aanpakken.

1. Het kiezen van de juiste plek.

Als je een regenton gaat aansluiten op je dakgoot, is het belangrijk om op de juiste plek te beginnen. Kies een plek die niet in de weg staat, maar wel dichtbij de dakgoot is. Houd daarbij rekening met het afvoeren van het regenwater. Probeer de regenton op een lager gelegen plek te plaatsen, zodat het overtollige water makkelijk weg kan stromen.

2. De juiste dakgoot uitkiezen.

Een regenton aansluiten op een dakgoot doe je door middel van een vulautomaat. Er zijn verschillende soorten vulautomaten te koop, afhankelijk van het type dakgoot dat je hebt. Het is belangrijk om deze op de juiste manier te installeren en te controleren of deze goed past op je dakgoot. Als de vulautomaat is geïnstalleerd, heb je geen omkijken meer naar het vullen van de regenton. Je kunt gemakkelijk de juiste dakgoot kopen bij Wildkamp!

3. De regenton installeren.

Als je de juiste plek hebt gevonden en de vulautomaat is geïnstalleerd, kun je de regenton aansluiten. Zorg ervoor dat deze stabiel en op een vlakke ondergrond staat. Controleer nogmaals of de vulautomaat goed is aangesloten. Veel regentonnen hebben een kraantje om het water uit de ton te laten lopen. Plaats deze op de gewenste hoogte, zodat je hier makkelijk bij kunt als je water nodig hebt.

4. Onderhoud van de regenton.

Een regenton heeft af en toe onderhoud nodig, vooral als je deze lange tijd niet hebt gebruikt. Maak de regenton dan goed schoon voordat je hem weer gebruikt. Dit kun je doen door de ton leeg te maken, met water uit te spoelen en eventueel te behandelen met azijn. Zorg er ook voor dat het water niet gaat stinken of schimmelen. Controleer de regenton regelmatig en vervang indien nodig de vulautomaat.

5. Gebruik van het regenwater.

Nu je regenwater hebt opgevangen, kun je dit gebruiken voor verschillende doeleinden in en rondom het huis. Denk aan het besproeien van de tuin, het wassen van de auto of het doorspoelen van het toilet. Let wel op dat het regenwater niet geschikt is om te drinken! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *