De bouw behoort al jaren tot de sector waarin de meeste ongevallen gebeuren. In het laatste rapport uit 2020 blijkt zelfs dat het aantal doden en gewonden ten opzichte van 2019 opnieuw is toegenomen. Er is al jaren een gestage groei van ongevallen waar te nemen. Opvallend, want waar gaat het dan mis? Is er een gebrek aan kennis over persoonlijke beschermingsmiddelen en het bevorderen van de veiligheid op de werkvloer? Zijn er te weinig inspecties?
Het is niet duidelijk. Wel is duidelijk dat er jaarlijks ruim 400 slachtoffers in de bouw te betreuren zijn. Dat zijn er natuurlijk veel te veel. Als werkgever wil je er alles aan doen om dit zelf nooit te ervaren. Hoe vreselijk moet het zijn om afscheid te nemen van een collega. Simpelweg omdat hij zijn werk deed?
Bedrijven moeten inventariseren waar de gevaren op de werkvloer precies zijn en wat een mogelijke plan van aanpak kan zijn om dit op te lossen. Hier wordt ook op toegezien. Maar weet jij eigenlijk al hoe je de veiligheid op de werkvloer kunt stimuleren? In dit artikel volgen alvast enkele handige tips.
Sla voldoende persoonlijke beschermingsmiddelen in
Alle kleine beetjes helpen. Weet ook dat als de benodigde beschermingsmiddelen niet aanwezig zijn, men toch al snel geneigd is om dan maar zonder aan de slag te gaan. Sla daarom je slag bij Bowork en sla voldoende persoonlijke beschermingsmiddelen voor iedereen in. Zorg ervoor dat er altijd een voorraadje mee wordt genomen naar de locatie en er ook in het bedrijf altijd veel aanwezig is. Zo grijpt men nooit mis.
Geef tevens ook zelf het goede voorbeeld. Als leidinggevende heb je ook een voorbeeldfunctie. Als jij laat zien dat je veiligheid hoog in het vaandel hebt staan, dan zal de rest ook volgen. Neem je het echter zelf niet zo nauw met de veiligheidsregels? Dan kun je dit ook niet verwachten van je collega’s. In de praktijk telt jouw gedrag dus zeker.
Ga in gesprek
Bedenk goed dat het opleggen van regels niet altijd in goede aarde valt. Soms kan het medewerkers dusdanig belemmeren, dat het juist averechts werkt. Dat ze dolgraag het tegenovergestelde doen, omdat ze het lastig vinden om de nieuwe regels serieus te nemen. Dit kan juist zeer gevaarlijke situaties opleveren.
Daarom is het belangrijk om het gesprek aan te gaan. Uit te leggen waarom sommige regels nodig zijn. En tevens om input van de medewerkers te vragen. Hebben zij nog ideeën om de geschetste situatie te verbeteren. Op welke manieren kunnen er veranderingen bewerkstelligd worden?
Maatregelen die door medewerkers zelf zijn opgesteld, hebben vaak veel meer draagkracht. Er is sprake van meer acceptatie en daardoor zijn de regels veel effectiever.