Geld lenen voor een verbouwing: hier moet je aan denken

Geld lenen voor een verbouwing: hier moet je aan denken

Het afgelopen jaar werd gekenmerkt door de gekte op de huizenmarkt. Huizen gingen als zoete broodjes over de toonbank. Ze werden zelfs vaak nog tegen een hogere prijs dan de vraagprijs verkocht. Hierdoor was het voor veel starters onmogelijk om een huis te kopen. Ook mensen die al een huis hadden, merkten dat het op de huidige markt vrijwel onmogelijk was om te kopen. Daardoor werden veel bestaande woningen verbouwd. Met een verbouwing werd er niet alleen voor gezorgd dat het wooncomfort verbeterde, maar ook dat deze beter werd afgestemd op de gezinssamenstelling. Hierdoor konden mensen langer in hun eigen woning blijven wonen. Dit zien we ook vandaag de dag nog veel gebeuren.

Toch is dat natuurlijk niet zo vanzelfsprekend als het klinkt. Een dergelijke grote verbouwing komt uiteraard ook met een prijskaartje. En dat is niet voor iedereen te betalen. Zeker niet wanneer er op korte termijn verbouwd moet worden. Het financieren van een verbouwing kan op verschillende manieren. Geld lenen behoort hierbij ook zeker tot de mogelijkheden. Maar hoe pak je dat aan? Waar moet je allemaal aan denken?

Persoonlijke lening of doorlopend krediet?

Wanneer je geld wil lenen voor het verbouwen van je woning, dan heb je keuze uit verschillende opties. Je kunt kijken of er iets met de huidige hypotheek mogelijk is. Dit levert echter wel vaak extra kosten op. Bijvoorbeeld doordat er een nieuwe taxatie moet worden uitgevoerd. Verreweg de goedkoopste optie om geld te lenen in de vorm van een persoonlijke lening of doorlopend krediet.

Bij een persoonlijke lening worden er van tevoren duidelijke afspraken gemaakt over de hoogte van de lening, het aflossingstermijn en het rentepercentage. Je weet dus precies waar je aan toe bent. Het nadeel van een persoonlijke lening is wel dat er geen ruimte is voor onvoorziene kosten. Je leent een bedrag en meer is ook niet mogelijk. Kies je er voor om toch een persoonlijke lening af te sluiten? Houd dan rekening met onvoorziene kosten door ongeveer 10 procent van het totaalbedrag te reserveren. Zo kom je niet in de problemen als er onverhoopt iets tegenvalt tijdens de verbouwing.

Bij een doorlopend krediet ligt enkel het limiet vast. Je bepaalt zelf hoeveel je opneemt en of je tussentijds aflost en eventueel weer opneemt. Dit is dus een zeer flexibele lening. Het grote gevaar bij een doorlopend krediet ligt hem wel in het feit dat je het als besteedbaar geld kan gaan beschouwen. Het blijft een lening en het is dus nog altijd duurder dan dat je het bedrag zelf bij elkaar spaart. Leen dus nooit meer dan nodig is.

Wat kost de verbouwing?

Voordat je geld gaat lenen, is het natuurlijk wel belangrijk om te weten hoeveel je precies moet gaan lenen. Maar hoeveel kost een verbouwing precies? Dit is best lastig inschatten? Daarom is het goed om met specialisten in zee te gaan. Vraag verschillende offertes op en bespreek de verschillende mogelijkheden totdat je een redelijk idee hebt van het totale kostenplaatje. Om goed voorbereid te zijn is het handig om nog wat extra geld achter de hand te houden. Schat de lening daarom altijd iets ruimer in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *