Zeker nu de energieprijzen stijgen, besteden veel woningbezitters aandacht aan de isolatie van hun huis. Er zijn verschillende manieren waarop de isolatie thuis verbeterd kan worden. Kleine aanpassingen kunnen soms een behoorlijke impact hebben op de isolatiewaarde van het pand. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van isolerende strips, welke op het kozijn geplakt worden. Deze strips gaan tocht en daarmee het wegstromen van warme lucht tegen. Voor een paar euro koop je deze strips in de bouwmarkt. Iets ingrijpender is het gebruik van Fermacell platen. Deze platen worden onder meer gebruikt om een plafond of bijvoorbeeld een tussenwand te isoleren. Vergelijkbaar met deze Fermacell platen is het gebruik van PIR isolatie.
Isolerende platen zijn eenvoudig te verwerken
Een belangrijk voordeel van de Fermacell platen en de PIR isolatie is het feit, dat deze materialen heel eenvoudig te verwerken zijn. Je kunt de platen daarnaast combineren met glaswol. De wol verbetert de isolatie nog meer. Nadeel is wel, dat er ruimte moet zitten tussen de verschillende lagen van een plafond of wand om glaswol te kunnen gebruiken. Des te beter de isolatie van het plafond of bijvoorbeeld het dak, des te minder warme lucht stroomt er weg. De isolatiematerialen hebben daarnaast een geluidwerende werking, waardoor de woning minder gehorig is.
Vervangen van ruiten en kozijnen
Naast het verbeteren van de isolatie van wanden en het plafond, kun je overwegen ruiten en kozijnen te vervangen. Zeker in oudere woningen stroomt veel warme lucht weg via de ramen. Mede ook door de tocht rond ruiten. Iets waarvoor eerder in dit artikel een eerste oplossing werd genoemd. Vervang het glaswerk voor HR++ isolatieglas en laat de houten kozijnen vervangen voor kozijnen van kunststof. Kunststof heeft een lagere Ug-waarde en isoleert de ruimte daardoor beter. Daar komt bij dat kunststof kozijnen makkelijker te onderhouden zijn. Het is voldoende om het kunststof regelmatig af te nemen. Houtwerk kan gaan rotten bij onvoldoende onderhoud.
Isoleren van de vloer op de begane grond
Breng een isolerende laag onder de begane grond aan in de kruipruimte, om zo te voorkomen dat warmte via de grond wegstroomt. De meeste warmte verlaat woningen via de vloer en ramen. Een isolerende laag wordt vaak middels spuitwerk aangebracht. Het alternatief is het volledig afdichten van de kruipruimte. Het voordeel hiervan is dat het de kans op optrekkend vocht verkleint, naast het feit dat het de isolatiewaarde van de woning verbetert.